Kapitein onderbroek en de knotsgekke knokpartij met de robotsnotjongen. Deel 1: de nacht van de nare neuspulkhulk – Dav Pilkey (Emy)
Bijzonder avontuur voor onze grote held
Als je denkt dat je de meest bijzondere avonturen al eens hebt gelezen, dan heb je Kapitein onderbroek en de knotsgekke knokpartij met de robotsnotjongen, deel 1: de nacht van de nare neuspulkhulk nog niet gelezen. De slimme Melvin stoort zich aan de lakse houding van Sjors en Harold in de klas. Sjors en Harold erkennen dat zij qua schoolvakken niet zo intelligent zijn als de rest van de klas, maar dat zij op een andere manier intelligent zijn. En met deze intelligentie vindt de rest van de klas Sjors en Harold geweldig, zeker nadat zij het gemene schoolhoofd meneer Krupp kunnen laten gehoorzamen en hem om kunnen toveren tot Kapitein Onderbroek. Melvin gaat voor wraak en heeft een uitvinding bedacht waarin hij zichzelf met een robot kan combineren om zo de meest geweldige jongen op school te worden. Alleen gaat dit anders dan dat hij hoopt. De avonturen van Sjors, Harold, Kapitein Onderbroek en de rest van de klas wordt door Dav Pikley op een originele manier beschreven in Kapitein onderbroek en de knotsgekke knokpartij met de robotsnotjongen, deel 1: de nacht van de nare neuspulkhulk.
De fantasieën van Dav Pilkey bereiken een nieuw hoogtepunt in zijn nieuwste boek van de serie Kapitein Onderbroek. In elk boek is dezelfde grote fantasie die van de schoolhoofd die verandert in Kapitein Onderbroek wanneer je in je vingers knipt. Alleen komt er in deze nieuwste variant een tweede grote fantasie, namelijk de robotsnotjongen. Hoewel het boek qua fantasieën heel onrealistisch is, is het boek een genot om te lezen door de humor die Pilkey in deze avonturen stopt. Denk hierbij aan de uitvinding die Harold en Sjors hebben gedaan met de spuitertjes. Die uitvinding zullen heel veel kinderen wel uit willen proberen!
Een ander sterk punt van Pilkey is zijn taalgebruik dat op de doelgroep aansluit. Zowel het algemene verhaal waarbij de zinnen kort en begrijpelijk zijn voor de kinderen, als de strips die geschreven zijn vanuit Harold en Sjors zijn gericht op de doelgroep. Moeilijke woorden, zoals populair en gearresteerd, worden door Dav Pilkey dan ook met spelfouten geschreven (populer en gearresleed), waardoor het voor een lezer echt lijkt alsof deze jongens het verhaal geschreven hebben. Zo zijn er ook een aantal technische woorden in het boek gestopt die voor de lezer niet altijd even goed te begrijpen zijn, zoals macrohydraulische en supersompilerende. Deze woorden storen de lezer niet bij het lezen, omdat ze gezegd worden door Melvin. Melvin is bekend met deze technische begrippen, aangezien zijn ouders en hijzelf uitvinders zijn.
Naast de verhalen van Dav Pilkey zorgen de illustraties, gemaakt door Jose Garibaldi, ook voor een goede ervaring tijdens het lezen. Allereerst zijn alle pagina´s helemaal in kleur gemaakt, waardoor het boek heel aantrekkelijk wordt voor kinderen. Daarnaast is zij erin geslaagd om de verhalen nog specialer te maken door haar tekeningen. De strips zijn op een manier gemaakt zoals een kind dat doet: het inkleuren niet altijd binnen de lijntjes en de figuren hebben op elk plaatje weer net een andere vorm. De andere pagina´s zijn strak ingekleurd en de personen zien er op elke pagina, op de gezichtsuitdrukking na, hetzelfde uit qua vormen.
Kapitein Onderbroek, Harold en Sjors en alle andere kinderen beleven in Kapitein onderbroek en de knotsgekke knokpartij met de robotsnotjongen, deel 1: de nacht van de nare neuspulkhulk een bijzonder avontuur. Een avontuur dat in het echte leven niet mogelijk is. Hoewel er geen diepgaand verhaal in dit boek zit, laat Pilkey wel zien dat er verschillen zijn tussen kinderen. Zo zijn er kinderen die heel goed zijn in toetsen en schoolvakken. Ook zijn er kinderen die op een andere manier slim zijn, zoals in het veranderen van het bord in de toiletten: van: was je handen na gebruik van de wc, naar: was je handen gebruik de wc.
Graphic novels, als die van Dav Pilkey, zijn ideaal voor de kinderen die lastiger te motiveren zijn om te gaan lezen. Door de afwisseling van de ´gewone´ tekst en de strips blijven kinderen lezen. Deze graphic novel is alleen nog weer anders dan de boeken, zoals de serie van de allerbeste vriend of het leven van de loser. Door de illustraties van Jose Garibaldi blijven kinderen geboeid lezen, omdat er op elke pagina weer een nieuwe afbeelding staat die mooi bij het verhaal past. Al met al zorgen Pilkey en Garibaldi er samen voor dat deze graphic novel goed aanslaat bij hun doelgroep!
Kapitein onderbroek en de knotsgekke knokpartij met de robotsnotjongen, deel 1: de nacht van de nare neuspulkhulk is zeker een aanrader voor de avontuurlijke lezers! Pilkey is erin geslaagd om het zesde boek van de avonturen van Kapitein Onderbroek succesvol te maken. Voor kinderen is het verhaal goed te begrijpen en zijn de illustraties ontzettend mooi en aanvullend bij het verhaal. De fantasieën van Dav Pilkey maken dat het verhaal leuk blijft, en dat je blijft lezen. Laten we hopen dat hij ook blijft schrijven, maar de lezer verwacht dat er een vervolg komt door de woorden: ´O NEE!´ schreeuwde Harold. ´Daar gaan we weer!´ schreeuwde Sjors.