blogpost,  Recensie

In hechtenis – Nicci French (Lisa)

Tabitha bevindt zich in voorhechtenis voor de moord op haar buurman Stuart Rees. Ze gaat gebukt onder depressie en neemt hier medicatie voor, één van de bijwerkingen is geheugenverlies. Dat ze zich niets tot weinig herinnert van de dag van de moord, spreekt natuurlijk niet echt in haar voordeel. Tijdens een gesprek met haar advocaat merkt ze dat deze aan haar onschuld twijfelt. Ze besluit dan maar om zichzelf te verdedigen en krijgt al snel te maken met de moeilijkheden van het voorbereiden vanuit de gevangenis. Verschillende dorpsbewoners komen haar opzoeken tijdens haar voorhechtenis. Ze komt er al snel achter dat Stuart niet de geliefde leraar was, zoals ze oorspronkelijk dacht. Hij had verschillende mensen tegen hun schenen geschopt in de maanden voor zijn dood. Sinds Tabitha een paar maanden voor de moord is verhuisd naar het dorp waar ze is opgegroeid, bekijkt iedereen haar met argusogen. Maar betekent dit dat iemand haar een moord in de schoenen probeert te schuiven?

Vorig jaar las ik het Huis vol leugens, je kan mijn recensie hiervan ook terugvinden. Ik ben een grotere fan van het verhaal in In hechtenis. Nicci French geeft een kijkje in het Britse rechtssysteem en leven met depressie. Het verhaal zou niet hetzelfde zijn als Tabitha een betrouwbare verteller was. Tabitha heeft een sterk motief omdat Stuart haar in haar puberteit seksueel heeft misbruikt. Door een storm op de dag van de moord, zaten alle dorpsgenoten vast en is er dus een beperkt aantal verdachten. Doordat Stuart zo’n onaangenaam persoon was, zijn er veel mensen die een motief hebben.

Je wordt als lezer meegenomen op een speurtocht naar de moordenaar van Stuart. Naarmate het verhaal vordert, begin je de moord op Stuart steeds meer als een vorm van rechtvaardigheid te beschouwen. Tot de laatste tien pagina’s ben je nooit helemaal zeker of Tabitha de moord gepleegd heeft. Je volgt Tabitha in de voorbereiding van haar proces, wanneer ze alle puzzelstukjes probeert samen te leggen. Dorpsgeheimen komen links en rechts naar boven. Als het proces dan eindelijk aanbreekt is het aan Tabitha om de jury te overtuigen van haar onschuld. Je kan als lezer niet anders dan voor haar supporteren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *