Heb je nou al een vriend – Marie Lotte Hagen & Nydia Van Voorthuizen (Lisa)
In Heb je nou al een vriend? verkennen de twee schrijfsters 50 onderwerpen waar je als vrouw mee te maken krijgt. Ze hebben de hulp ingeschakeld van vrouwen die een ander perspectief kunnen bieden dan zij. Denk hier bijvoorbeeld aan moeders, transgender vrouwen of mindervalide vrouwen. Op deze manier proberen ze feminisme vanuit een zo ruim mogelijke blik te bekijken. Hun reacties zijn grappig, serieus, alsook sarcastisch. Ze schijnen met cijfermateriaal een licht op de schrijnende waarheid, namelijk dat er in Nederland (en België) nog steeds geen gelijkheid bestaat tussen mannen en vrouwen. Ze gaan op zoek naar verklaringen en geven hun reacties op ronduit seksistische fenomenen waar we als vrouw nog veel te vaak mee te maken hebben.
Dit boek is zo belangrijk! Het verspreidt op een luchtige en verstaanbare manier de boodschap van feminisme. Het snijdt onderwerpen aan waarvan ik niet eens besefte dat ze discriminerend waren, omdat ze zo zijn ingebakken in onze maatschappij dat we er al lang niet meer bij stilstaan. Denk maar aan het feit dat we jonge meisjes al inpeperen dat ze nooit alleen over straat mogen lopen of een sms’je moeten sturen als ze thuis komen. We leren ze al van jongs af aan voorzichtig te zijn. Krijgen opgroeiende jongens dezelfde boodschap? Denk hier voor jezelf maar eens eerlijk over na. Dat heb ik ook gedaan toen ik het las.
Rond het woord feminisme hangt tot op de dag van vandaag nog een vreselijk stereotype. Dit boek probeert hier korte metten mee te maken. Dat je jezelf ziet als feminist wil niet zeggen dat je niet kan genieten van make-up of een romantische komedie af en toe. De oorspronkelijke definitie van feminisme gaat als volgt: ‘Je gelooft dat iedereen gelijkwaardig is en als gelijkwaardig is en als zodanig behandeld moet worden’. Wie kan het her nu niet mee eens zijn?
Ik ben er van overtuigd dat veel mensen voordeel zouden hebben als ze dit boek lezen. Ik zou zelfs nog een stap verder durven gaan en durven zeggen dat dit verplichte literatuur mag worden op school. Als mijn lofzang over dit boek nog niet voldoende was om je te overtuigen, raad ik je aan om de podcast van de schrijfsters eens te beluisteren. Hij heet Damn, Honey en je kan hem vinden op de meeste podcastsites. Ik weet alvast dat ik dat ga doen.