Borsten Corien van Zweden
blogpost,  Recensie

Borsten – Corien van Zweden (Valérie)

Welke vrouw herinnert zich niet het moment waarop ze haar allereerste beha aangemeten kreeg? Het was tegelijkertijd spannend en gênant maar vooral ook de reacties van de omgeving lieten bij de meeste vrouwen een diepe indruk na. Maar weten we eigenlijk wel voldoende over deze lichaamsdelen? Corien van Zweden ging op onderzoek uit nadat ze haar linker borst verloor aan borstkanker.

Borsten ontstaan in de puberteit en ondergaan nadien systematisch enkele gedaanteverwisselingen. Meestal op natuurlijke wijze maar dat kan ook kunstmatig gebeuren. Steeds meer vrouwen die ontevreden zijn over hun borsten laten deze vergroten of verkleinen. Dat is niet altijd zonder risico. Implantaten zijn er in alle kleuren, vormen en groottes maar ze willen op termijn wel eens problemen opleveren als ze gaan lekken of scheuren. Ook tijdens de zwangerschap verandert de vorm en grootte van de borsten en krijgen ze naast de erotiserende rol een nieuwe belangrijke functie bij de lactatie. Hierbij is het vaak moeilijk gebleken door de omgeving om een onderscheid te maken tussen beide rollen. Borstvoeding is aanvankelijk een zoektocht voor zowel moeder en baby waarna beiden meestal na enkele weken op elkaar afgestemd raken en er een intieme band ontstaat. Over hoe lang men best borstvoeding kan geven en welke de mogelijke voor- en nadelen ervan zijn, bestaan verschillende studies en adviezen. Bij dit topic kunnen enkele zeer interessante kanttekeningen gemaakt worden.

Tot slot kunnen borsten jammer genoeg in bepaalde gevallen naast hun mooie en ingenieuze werking ook de rol van ‘vernietigers’ toebedeeld krijgen. Borstkanker treft jaarlijks één op zeven vrouwen. Soms is een borstsparende operatie mogelijk maar wat als een amputatie noodzakelijk is van één of zelfs beide borsten?

Borsten is een enorm boeiend boek! Het is niet enkel verrijkend en uit het leven gegrepen voor vrouwen maar ook voor mannen. Bij de gedachte aan borsten raken mannen gewoonlijk niet verder dan hun erotiserende rol, maar borsten zijn zoveel meer dan lustobjecten. Het zijn niet voor niets de enige lichaamsdelen die pas tijdens de puberteit ontstaan en die meerdere functies vervullen doorheen het leven van een vrouw.

Als vroedvrouw heb ik al een vrij brede basis met betrekking tot het ontstaan en de anatomie van borsten en over borstvoeding, maar in dit boek ontdekte ik nog heel wat interessante weetjes die me zowel verbaasden, schokten, aan het lachen maakten of een traantje deden wegpinken. Zo had ik geen idee dat pas nadat apen rechtop gingen lopen de vrouwtjes borsten ontwikkelden, dat er naast silicone-implantaten ook implantaten met zout water bestaan als alternatief maar dat de borst dan kan gaan ‘golven’, dat kanker al voorkwam bij dieren uit de prehistorie, dat men experimenteert met 3D-printers voor het maken van borstprothesen en dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen. Dit was nog maar een greep uit het assortiment van feiten waar ik nooit eerder of onvoldoende bij stilgestaan had.

Corien Van Zweden vergelijkt in dit boek bestaande literatuurstudies met nieuwe opvattingen en interviewde zowel professionals en bekendheden als vriendinnen en lotgenoten. Ook haar eigen verhaal en persoonlijke visie vormen een mooie aanvulling en geven het geheel een vertrouwde en soms zelfs intieme toets waardoor dit boek aangenaam om te lezen is.

De drie grote hoofdstukken ‘Groei’, ‘Bloei’ en ‘Verval’ werden onderverdeeld in verschillende kleinere hoofdstukken die dieper inzoomen op o.a. het ontstaan van borsten, borstvergroting of -verkleining, borstvoeding en borstamputatie omwille van kanker. Elk thema wordt met een kritische blik benaderd zodat zowel de pro’s als de contra’s of de voor- en tegenstanders van een bepaalde methode of visie aan bod komen.

Eindigen doe ik met deze bijzondere passage van Corien van Zweden zelf:
Maar elke avond – zoals bij Assepoester wier glazen muiltjes om middernacht weer klompen worden – verandert mijn borst terug in een zakje van siliconen dat op een stoel wordt achtergelaten bij mijn kleren. In de badkamerspiegel vang ik een glimp op van het grote litteken en mijn nachthemd hangt scheef om mij heen. Mijn lichaamsbeeld kantelt en ik verander terug in een vrouw aan wie een borst ontbreekt.

Dit is een werk dat elke vrouw in haar boekenkast zou moeten hebben!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *