blogpost,  Recensie

De kleine Odessa #4: de val van Scribopolis, boek 2 – Peter Van Olmen

Odessa keert na een lange tocht eindelijk terug naar haar geliefde stad Scribopolis. Helaas blijft er weinig over van de stad zoals ze die zich herinnert. Overal lopen bolhoedmannen en soldaten door de straten, alle boeken zijn uit het straatbeeld verbannen en een dikke laag as bedekt de huizen. De Prins houdt de inwoners genadeloos in zijn greep. Odessa vreest dat haar echte vader, Mabarak, haar weer verraden heeft. Maar ze vreest vooral dat ze weer de verkeerde keuze heeft gemaakt door hem te helpen ontsnappen uit de boekenwereld. Nu de stad zo verzwakt is door het bewind van de Prins kan Mabarak misschien eindelijk de genadeslag uitdelen…
Maar Odessa besluit alles te doen wat in haar kunnen ligt; zij is de Ware en als iemand de stad kan redden is zij het wel. Maar met Tybalt op haar hielen, Boekus die onvindbaar is en een stad die steeds meer lijkt te verbolhoeden, lijkt de redding heel ver af.

De kleine Odessa: De val van Scribolpolis boek 2 is het onherroepelijke einde van een lange tocht. De lezer zit na de vorige drie boeken met talloze vragen, maar één vraag steekt er met kop en schouders bovenuit: kan Odessa haar geliefde stad vol boeken redden en krijgt het verhaal een happy end of omvat de titel meteen de harde waarheid en wordt de stad met de grond gelijk gemaakt?

Het enige wat ik kan zeggen over dit schitterende boek is dat het voor mij het beste boek is in de reeks tot nu toe. De spanning wordt nog een allerlaatste keer tot een ultiem hoogtepunt gedreven, het avontuur en de pure actie komen nog een laatste keer naar boven en alle puzzelstukjes en personages vallen op hun plek. Het is fantastisch om te zien hoe de auteur zo’n magnifiek verhaal op zo’n manier kan afronden dat alles perfect in elkaar past. Zeker na vier dikke boeken.

Ik zou zoveel dingen willen vertellen over dit boek, maar het enige wat er echt toe doet is dat je deze boeken niet kan missen. Zoals op de achterflap staat: “De kleine Odessa is een verhaal waarin de lezer nieuwe monsters en oude vrienden ontmoet, en wie weet, misschien wel Odessa zelf. De kleine Odessa is ook een verhaal over de kracht van boeken. Maar vooral, een verhaal over de prijs die je moet betalen om een heldin te zijn.” En ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen. Het einde dat Van Olmen heeft voorzien is hoopvol en hartverwarmend en drukt de pure schoonheid uit en de kracht van verhalen. Stiekem hoop ik dat er toch nog een vijfde boek komt…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *