blogpost

Discussie op donderdag: e-book of fysiek exemplaar?

Vandaag gaan we voor een van de meest bekende discussiethema’s in de boekenwereld: een papieren boek of een e-boek? In dit artikel ga ik (Lore) voornamelijk mijn mening geven, maar hier gaan een aantal feiten tussen zitten en ook een aantal persoonlijke ondervindingen. Ik heb zelf een e-reader en lees ook boeken op papier.

Het grootste verschil tussen een e-boek en een papieren boek vind ik is plaats. Een e-boek neemt zo goed als geen plaats in op je e-reader en je e-reader zelf is meestal ook redelijk klein, dit is naar je persoonlijke voorkeur. Een papieren boek weegt veel en neemt veel plaats in zowel in je handtas als op je boekenplank. Hier staat tegenover dat ik het nog steeds ontzettend leuk vind om een fysiek boek te hebben. Ik ben ontzettende fan van mooie covers, ik kies mijn boeken ook aan de hand van de cover en vind het geweldig om deze achteraf op mijn boekenplank te zetten.

Een ander voordeel van een e-boek is dat je geen ezelsoren kan hebben, maar een nadeel is dan weer dat je geen mooie boekenleggers kan gebruiken tijdens het lezen. Een e-reader is handig om in het donker te lezen want er zit een lampje in en je kan lekker in elke positie lezen die je wilt. Dit vind ik wel een heel groot voordeel omdat ik dan kan omrollen zonder dit bij elke pagina te moeten doen. Bij een dik boek is een e-reader ook gewoon veel handiger omdat een dik boek zo zwaar is.

Een fysiek boek kan je voor eeuwig lezen en moet je geen rekening houden met batterijen, helaas heb je wel dit nadeel bij een e-reader. Bepaalde e-readers kunnen tegen het water, een fysiek boek is daar niet geschikt voor. Het belangrijkste voordeel van een fysiek boek is natuurlijk de gigantisch mooie verzameling die je zo door de jaren heen opbouwt. Het nadeel is dat de verzameling heel duur kan worden en dat e-boeken goedkoper zijn. Tegenwoordig zit er niet altijd veel verschil meer op tussen de twee versies en dan ga ik wel eerder naar een fysiek boek gaan. Ik durf dan wel eens denken: voor de paar euro’s extra heb ik het boek wel op de plank staan.

Zoals ondertussen wel duidelijk is ben ik voorstander van beiden. Een fysiek boek vind ik handig thuis, maar op verplaatsing is een e-boek wel ideaal. Wat ik eerder al deed is het boek thuis lezen op papier en als ik ergens anders was verder lezen op mijn e-reader of telefoon. Bij bepaalde boeken krijg je een code voor het e-boek en dan is dit wel handig meegenomen.

Marloes:

‘Wauw’, wat heerlijk dat we hier ook zo van mening verschillen. Ik verkies een fysiek boek echt heel erg boven een E-book. Ik roep altijd “Ik kan geen E-books lezen”. Ik heb ook geen E-reader, maar ik zou het denk ik ook nog niet willen. Ik wil kunnen bladeren in een boek, kunnen genieten van een bladspiegel, kunnen zien hoe dik het is en kunnen voelen…

Ik snap de voordelen van het E-book dat je noemt zeker, maar voor mij wegen ze niet op tegen de nadelen (de dingen die ik hierboven noemde). Wanneer ik met mijn ouders op vakantie ging, nam ik het aantal boeken mee dat het aantal dagen van de vakantie telde. 21 dagen op vakantie? 21 boeken mee. Ergens begrijp ik dat dit niet altijd ideaal is, maar zolang het kan, kan het :).

Ook ik kan genieten van prachtige covers, net als jij. Ik vind het dan haast jammer dat ik een boek met zijn ruggetje naar voren in de kast moet zetten. Zo’n kast vol boeken vind ik dan ook prachtig en krachtig staan. Ik spaar het liefst alle boeken op en zet ze dan naast elkaar, op elkaar en tegen elkaar, zodat een ware bibliotheek ontstaat. Het is ‘mijn boekenhoek’; een hoekje waar ik echt tot rust kan komen. Dat is wel een gemis met een E-reader, denk ik. Waar is je ‘hoek’ dan?

Discussieer mee op Facebook in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *