blogpost,  Recensie

Zomerwind – Nina George (Valérie)

Betrapt!

Als Claire de nieuwe vriendin van haar zoon voor het eerst ontmoet, spelen beiden het spelletje mee, alsof ze elkaar écht nog nooit eerder zagen. Een flagrante leugen om bestwil. Gilles en Claire hebben al jaren een broer-zus-relatie en leven meer naast elkaar dan met elkaar. Claire is een gerespecteerd gedragswetenschapper en geeft les op de Sorbonne, een bekende Franse universiteit. Haar kennis en kunde zorgen ervoor dat ze perfecte analyses kan maken van het menselijk gedrag en daardoor haar eigen emoties verbergt onder een pantser van koelheid en reservatie. Gilles componeert muziek voor onder meer films en ligt vaak met zichzelf en zijn creativiteit in de knoop. Hij houdt er regelmatig een minnares op na.

Hun zoon Nicolas is tot over zijn oren verliefd op de negentienjarige Julie die in een hotel in Parijs werkt. Claire en haar man Gilles besluiten daarop om de jonge vrouw mee te vragen voor hun jaarlijkse vakantie in Bretagne. Een ogenschijnlijk traditionele gezinsvakantie waarin algauw alle leugens één voor één doorprikt worden. Daar, aan de Bretonse kust, ontstaat er een hechte band tussen Julie en Claire. Beide vrouwen kampen met angst en onzekerheid door gebeurtenissen in het verleden. Wederzijds begrip, vertrouwen en geheimen, zorgen ervoor dat alle zekerheden plots op losse schroeven komen te staan, en ze gedwongen worden om een keuze te maken.

Nina George is erin geslaagd om van de eerste tot de laatste bladzijde een sensuele spanning te creëren die zinderend aanwezig blijft doorheen het boek. Dat maakt dat je steeds verder wil lezen, hongerig naar het punt waarop deze tot uiting zal komen. Ondertussen krijg je ook voldoende stof tot nadenken waardoor het op geen enkel moment saai of langdradig wordt.

George heeft een poëtische schrijfstijl waarmee ze plaatsbeschrijvingen, personages en gebeurtenissen een extra dimensie geeft. Je kan het warme zand onder je voeten voelen, de zon op je huid, het zout van de zee proeven of van de drie andere naar zout smakende alternatieven, zoals je wel zal ontdekken (knipoog). Tegelijkertijd voel je de twijfel knagen aan Julie; het verborgen verdriet en de opgekropte woede van Claire spelen door je hoofd en je probeert hen te begrijpen en te steunen in hun zoektocht naar zichzelf en naar vrijheid. En dan zijn Gilles en Nicolas er nog…

Persoonlijk ben ik niet altijd zo’n fan van de poëtische schrijfstijl omdat je je er meestal harder voor moet inspannen om te begrijpen wat men bedoelt en om niet af te dwalen met je gedachten. Hierdoor moet je dan vaker een paragraaf nog eens opnieuw lezen omdat de betekenis maar half doorgedrongen is. Ook dit keer was dat niet anders, maar het stoorde mij eigenlijk niet. Het was niet zo dat je er je hoofd over moest breken. Het bleef ontspannend. Het voelde net alsof de zomer zich al in me aan het nestelen was, heerlijk!

Zomerwind voert je op een literaire, wetenschappelijke, culturele en romantische bries doorheen Parijs en Bretagne. Ideaal voor op vakantie of voor wie al uitkijkt naar de zomer!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *