blogpost,  Bookstagram

Bookstagram: inleiding

Iedereen die een beetje actief is op social media en vooral degenen die een account hebben op Instagram zullen dit fenomeen wel kennen: een bookstagram. Maar wat is dat nu precies? Er bestaat niet zoiets als dé definitie dus probeer ik het in mijn eigen woorden uit te leggen. Een bookstagram is een profiel op Instagram dat (voornamelijk) gevuld wordt met foto’s met boeken en andere boekgerelateerde dingen. Meestal vind je er een recensie terug of een link naar websites zoals Hebban voor de beoordeling. Of je kan zien wat anderen onlangs hebben gekocht, wat ze momenteel lezen of waar ze naar uit kijken. Hieronder vind je een aantal foto’s van mijn bookstagram.

Vandaag wil ik het niet hebben over mijn bookstagram, maar daar kom ik later op terug. Ik wil jullie eerst voorstellen aan vijf andere bookstagrammers die ik zelf met plezier volg op Instagram!

Manon (@Dutchstorylover)Christien (@boekbabbels)Femke (@lafillelisant)Sanne (@mejuffrouw_boekenwurm) en Amber (@de_leesmuis) beantwoordden speciaal voor dit artikel een aantal vragen over hun ervaring met bookstagrammen en tips om van jouw Instagram een echte bookstagram te maken!

Wie zijn deze boostagrammers?
Op bookstagrammen staat geen leeftijd! Hou je van boeken, ben je graag creatief bezig en maak je graag foto’s? Dan zou een bookstagram iets voor jou kunnen zijn, ongeacht hou oud je bent. Onze vijf gekozen bookstagrammers zijn respectievelijk 20, 43, 17, 35 en 21 jaar.

Hoe lang ben je al actief als bookstagrammer?
De bookstagrammers zijn allemaal erg recentelijk begonnen (2015-2016-2017) met hun boekenfoto’s te delen op Instagram. Maar waarom begin je daar eigenlijk mee?

‘De Bookstagram community is ontzettend hartelijk. Ik hou ervan om nieuwe mensen te leren kennen en met anderen over mijn passie te kunnen praten. Mijn vrienden in “real life” houden totaal niet van boeken, dus het is fijn om op deze manier toch je ei kwijt te kunnen.’ ~Manon

‘Ik wilde graag delen welke boeken ik had gelezen en wat ik er van vond. Ik was
nieuwsgierig of mensen op mijn mening zaten te wachten, maar wilde geen
blog beginnen. Ik ben altijd op zoek naar de mening van anderen over
boeken. Maar dan ook echt alleen de mening, ik zit niet perse te wachten
op een samenvatting van het boek. Dat weet ik meestal wel, waar het boek
over gaat.’ ~Christien

‘Ik had al wel een paar jaar een persoonlijk Instagramaccount. Ergens in juni postte ik een foto van mijn leesstapel voor deze zomer. Daar kreeg ik zoveel leuke reacties op dat het begon te kriebelen. Toen vervolgens eind juli mijn vakantie begon, ben ik op een middag in een opwelling een Bookstagram gestart. Ik kan wel vaker impulsief ergens mee starten om het vervolgens binnen enige tijd weer te laten doodbloeden. Als een soort challenge met mezelf heb ik me voorgenomen om in ieder geval precies één jaar dit Bookstagramaccount vol te houden om te kijken wat het me allemaal aan ervaringen brengt. Iedere dag of twee dagen wil ik wat posten. Maar het kost me helemaal geen moeite hoor. Sindsdien haal ik er zoveel plezier uit om op deze manier met boeken bezig te zijn.’ ~ Sanne

(Sanne)

Was het moeilijk om een eigen stijl te vinden?
‘Eerst gebruikte ik geen thema en was mijn feed heel rommelig, in september 2016 ben ik naar het bos geweest en plaatste ik de foto’s achterelkaar. Dit vond ik zo’n mooi effect hebben dat ik gebruik begon te maken van thema’s. Ik had dan ongeveer 21 foto’s in hetzelfde thema en dit was toch nog wel iets waar ik me de laatste tijd best wel aan ergerde omdat het, als je door mijn feed scrollde, toch nog heel druk was met verschillen. Ik heb dus sinds dit thema gezegd dat ik elk seizoen een nieuw thema ga doen. Ik hoop dat ik dit een stuk leuker ga vinden en dat ik eindelijk een beetje mijn eigen stijl heb kunnen krijgen. En ja, ik geef toe dat soms thema’s wel op die van anderen lijken, maar dit krijg je heel snel, vooral met nu; de herfst. Ik probeer er altijd mijn eigen draai aan te geven.’ ~ Femke

‘Ik vond het niet zo moeilijk om een eigen stijl te vinden. Mijn kamer heeft de kleuren; bruin, wit en grijs. Dat geeft wel een beetje een knusse sfeer op foto’s. ‘ ~ Amber

(Femke)

Wat vind je de leukste attributen om te gebruiken bij je foto’s?
‘Ik gebruik vaak gewoon spulletjes die ik al had als attributen bij foto’s, zoals: bloemetjes, kaarsen of sieraden. Heel veel bookstagrammers werken met een thema, maar ik doe dat eigenlijk niet. Ik doe gewoon wat ik leuk vind.’ ~ Amber

‘Ik gebruik erg veel verschillende attributen, mijn all-time favorites zijn waarschijnlijk boekgerelateerde boekenleggers.’ ~ Manon

‘Ik ben niet zo’n geduldig type, dus om echt lang de tijd te nemen om een mooie foto te maken, dat ligt me niet zo. Bovendien ben ik ook druk met mijn werk en heb ik niet veel tijd voor het steeds weer verzinnen van andere foto’s.  Mijn doel is het geven van mijn mening. Maar ik ben wel zo consequent om dan altijd dezelfde soort foto’s te maken, anders strookt het niet, voor mij, haha.’ ~ Christien

(Christien)

Wat is de leukste/liefste/… reactie op je bookstagram die je altijd is bijgebleven?
‘Het is me altijd bijgebleven dat Amber Lough (schrijfster van De vuurwens) had gereageerd op een privébericht met de vraag of ze mij de Engelse editie van deel 2 mocht sturen omdat ze blij was met de recensie van deel 1. Het duurde wel ruim een half jaar maar toen kreeg ik wel het gesigneerde boek met een briefje erbij.’ ~ Femke

‘Een van de bijzonderste reacties die ik gekregen heb, was naar aanleiding van een foto waarbij ik het boek van Geek girl voor mijn eigen gezicht houd, waardoor het boek en ik in elkaar overlopen. Holly Smale heeft gereageerd met ‘This is GORGEOUS’. Zo cool!’ ~ Sanne

‘Ik kreeg laatst een bericht van iemand dat ze m’n foto’s altijd zo creatief vindt. Ze vroeg of ik haar kon helpen met haar foto’s, omdat ze de mijne zo mooi vond. Ik voelde me toen toch wel even vereerd.’ ~ Manon

(Manon)

Hoe vaak ben je er in je vrije tijd mee bezig?
Ik ben gemiddeld denk ik iets van een half uur tot een uur per dag bezig met mijn Bookstagram. Beetje afhankelijk van of ik een recensie schrijf, of soms maak ik meerdere foto’s tegelijk. Ik fiets nu ook wel eens om, langs de boekhandel om een leuke foto te maken. Verder volg ik zelf ook een boel andere Bookstagrammers en het kost ook tijd om m’n timeline bij te houden en soms reacties te plaatsen bij mooie of bijzondere foto’s en verhalen.’ ~ Sanne

‘Op zich kruipt er best veel tijd in een bookstagram. Ik probeer op z’n minst om de dag een foto te plaatsen, maar dat lukt vanwege school niet altijd. Wat ik vaak doe, is een aantal foto’s op één dag maken, wanneer ik tijd heb en wanneer het licht is buiten. Ook vind ik het heel leuk en inspirerend om foto’s van anderen te bekijken, daarom probeer ik ook mijn timeline een beetje bij te houden.’ ~ Amber

(Amber)

Heb je tips voor lezers die zelf willen beginnen met een bookstagram?
‘Als je net begint met Bookstagram zou ik je vooral mengen met de anderen in deze leuke community! Ga andere volgen, onderzoek leuke boekgerelateerde hastags & kijk gewoon een beetje wat jij leuk vindt. Leg de lat niet meteen te hoog, keep it simple 🙂 Voor tips, hulp of shoutouts kunnen jullie in ieder geval altijd bij mij terecht!’ ~ Manon

‘Ik ben zelf nog niet erg lang bezig en zo ervaren, maar ik zou bedenken wat je wilt overbrengen met je posts. En doe gewoon wat je leuk vindt en wat goed voor jou voelt, anders gaat het niet werken.’ ~ Christien

‘Ik ben nog maar een groentje in de wereld van de Bookstagram, dus veel tips heb ik (nog) niet. Wat voor mij in ieder geval werkt, is om mezelf niet te veel regels op te leggen, bijvoorbeeld in stijl. Ik mag mijn Bookstagram van mezelf als een proeftuintje zien en een beetje experimenteren met vorm en inhoud. Op die manier heb en houd ik er veel lol in.’ ~ Sanne

‘Ik heb deze tips zelf ontdekt en dit werkt voor mij perfect, dit hoeft dus niet perse voor iedereen maar dit zijn mijn tips:
1 plaats op een vaste tijd van de dag, bijvoorbeeld elke ochtend voordat je naar school of werk gaat.
2 je hoeft niet elke dag te plaatsen, heb je eigen planning
3 maak meer foto’s en deze kan je op instagram opslaan in concepten als je ze al hebt bewerkt of een tekst bij hebt gezet, maak je gebruik van meer accounts en plaats je op je andere account heb je wel het probleem dat al je concepten verwijderd worden dus maak dan altijd een screenshot zodat je ze ook gewoon zo kan delen.
4 zet in je stories dat je een foto hebt geplaatst, zo zien nog meer mensen je foto’s omdat je niet alle recente foto’s meer in je tijdlijn ziet.’ ~ Femke

‘Voor attributen hoef je geen dure dingen aan te schaffen. Ga eens op zoek in je huis of je slaapkamer naar wat je allemaal zou kunnen gebruiken bij je foto’s. En als je toch leuke dingetjes wilt gaan kopen, dan kun je echt hele leuke, goedkope dingetjes vinden bij de Action. Twijfel je nog steeds? Niet doen! Het is super leuk om te doen en je leert zoveel leuke mensen kennen.’ ~ Amber

Nogmaals heel veel dank aan deze vijf fantastische bookstagrammers die mijn vragen zonder probleem wilden beantwoorden. Binnenkort lees je hier wat ik nu precies doe met dat hele bookstagram-gedoe.

Liefs,

Valerie

 

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *