blogpost,  Recensie

Zeg iets! – Reine de Pelseneer

Zeg iets!
Categorieën: ,
Publisher:
titel:
leeftijdscategorie:

In Zeg iets! maakt de lezer kennis met Liv en Ben, die elk met een trauma door het leven gaan. Liv haar moeder ligt namelijk in coma doordat ze gewond raakte bij de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem (België). Ook Ben heeft een verhaal: hij verloor zijn vriendin drie jaar geleden. Beide jongeren hebben het moeilijk en kunnen zich niet echt openstellen voor anderen. Ze durven niet in gesprek gaan met anderen over hoe ze zich voelen, maar als ze elkaar ontmoeten, herkennen ze meteen elkaars verdriet. De twee lijken bij elkaar wel te vinden wat ze nodig hebben. Kunnen ze zich voor de ander openstellen?

Auteur Reine de Pelseneer schreef al verhalen voor volwassenen, eerste lezers en kinderen en is met Zeg iets! toe aan haar tweede YA. De cover spreekt meteen aan: door de felle kleuren trekt hij de lezer naar zich toe. Ook de inhoud mag er zeker wezen.

Zowel het verhaal van Liv als van Ben raakt de lezer eigenlijk al vanaf de start. Beide personages zijn herkenbaar; ze zijn jongeren met hun eigen kijk op de wereld, maar zo gesloten en in zichzelf dat het leven best moeilijk is. De thematiek die de Pelseneer hiermee aankaart, wordt zo zorgvuldig en boordevol respect neergezet dat het enerzijds raakt en anderzijds herkenbaar wordt. Het durven praten en openstellen en durven toegeven dat het niet zo goed gaat, is zo een krachtige boodschap die eigenlijk alle jongeren vaker zouden moeten horen. Hulp durven vragen is geen teken van zwakte, maar van sterkte. Ik ben heel blij dat de Pelseneer dit thema nog eens belicht aan de hand van dit verhaal.

Het enige wat misschien overbodig was in het verhaal, is de verhaallijn van Livs halfzus Yana. Ze draagt weinig bij aan het verhaal en is zeker geen toegevoegde waarde, waardoor dit personage de lezer van het verhaal weghoudt en de sterke thema’s wat afzwakt met momenten. Dat was niet nodig en een beetje jammer, maar het doet geen afbreuk aan de totaliteit en de impact van dit prachtige verhaal.

Zeg iets! is een boek dat alle YA-lezers en jongeren zouden moeten lezen. Het toont aan hoe belangrijk praten is, wat het met je kan doen en hoe het je kan helpen. Ook als je denkt daar geen behoefte aan te hebben, is praten soms een oplossing. Met het breekbare verhaal van Liv en Ben zal de Pelseneer veel lezers diep raken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *