Wereld zonder water
blogpost,  Recensie

Wereld zonder water – Inge Sleegers (Blogtour)

Nimue is achttien en woont in Atlantis, een van de laatste steden met een toegang tot drinkbaar water. De Wateroorlog zorgde voor heel veel onrust en heeft het nieuwe regime ertoe gezet ingrijpende maatregelen te treffen. Een van die nieuwe regels is het examen voor meisjes. Elk meisje moet op haar achttiende verjaardag het examen afleggen, dat haar plaats in de samenleving bepaalt. Nimue heeft maar één optie: slagen. Want wat er precies gebeurt met meisjes die dat niet doen, weet niemand…

Wereld zonder water is het eerste deel van een tweeluik, maar voelde gelukkig niet aan als een opbouw naar boek twee. Dat is vaak wel zo, zeker bij reeksen die uit drie of meer delen bestaan, maar omdat dit maar een tweeluik wordt, ben ik blij dat boek één ook meteen een volwaardig verhaal heeft en de lezer niet alleen een aanloop geeft naar de ontknoping in boek twee.

Het boek past zeker binnen het aan populariteit winnende genre dystopische verhalen en bevat ook heel wat kenmerkende elementen: een beschaving op het randje van de afgrond, een nieuw en strikt regime, weinig kansen voor de personages… Daardoor voelde het met momenten een beetje cliché, maar Sleegers laat wel zien dat ze de elementen naar haar hand kan zetten en haar eigen verhaal kan maken, wat dat gevoel van ‘dat ken ik al’ toch een beetje doorbreekt. Dankzij haar vlotte schrijfstijl en de fijne opmaak leest het boek snel en vlieg je doorheen het verhaal.

Het enige wat opviel en af en toe stoorde, was dat er soms tijdsprongen werden gemaakt die nogal bruut aanvoelden of die je het gevoel geven dat je iets hebt gemist wat de personages wel hebben meegekregen. Dit is een van haar eerste boeken, dus wellicht groeit de auteur daar nog in, maar het verhaal had met momenten misschien iets zachter kunnen zijn in de overgangen, waardoor de lezer nog net iets beter in het verhaal kon blijven. Het lijkt alsof er dingen zijn geschrapt, maar nadien de overgang niet meer werd herbekeken.

Los daarvan is het een geweldig verhaal, boordevol spanning en actie die goed worden gedoseerd en die ervoor zorgen dat het verhaal geen moment verveelt. Ik las het boek zelf op twee dagen uit en heb er echt van genoten. Aanrader voor de liefhebbers van een goede dystopie en meteen ook weer iets om naar uit te kijken: de release van boek twee!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *