Wat de zee vertelt
blogpost,  Recensie

Wat de zee vertelt – Julia Drake

Violet heeft het niet gemakkelijk. Haar broertje Sam heeft een zelfmoordpoging achter de rug, rampspoed lijkt haar en haar familie te achtervolgen en tot overmaat van ramp krijgt ze haar eigen leven niet op orde. Drugs, wilde feestjes… Haar wilde jaar had het allemaal. Daarom besluiten haar ouders haar naar Lyric te sturen, waar haar oom Toby woont. De anders zo opvallende Violet besluit dat ze in Lyric helemaal niet wil opvallen. In eerste instantie verandert ze haar uiterlijk, maar dat blijkt niet de kern van het probleem te zijn. Als ze haar leven weer op de rails wil krijgen, zal ze haar andere problemen ook onder ogen moeten zien…

Wat de zee vertelt is een boek over (voor)oordelen, relaties en het ontdekken van wie je echt bent. Met een prachtige cover weet Julia Drake haar lezers te overtuigen het boek te lezen en hen mee te nemen in een bijzonder verhaal.

De verschillende thema’s die Drake aan bod laat komen, verdienen allemaal de nodige aandacht. Door de gelaagdheid van het boek en de combinatie van uiteenlopende thematieken, creëert de auteur een YA-verhaal met vele boodschappen. Zo heb je bijvoorbeeld de zeer complexe band tussen Violet en haar broer Sam, maar ook die zoektocht van Violet naar wie ze echt is. Dit uit zich bijvoorbeeld in het zoeken naar haar seksuele geaardheid. Maar ook het thema depressie krijgt een belangrijke plaats in dit verhaal.

De bijzondere vriendschappen die Violet op het eiland opbouwt, dragen voor mij heel wat minder bij aan het verhaal. Af en toe is het ver gezocht of liggen de personages zo ver van me af dat ik me totaal niet betrokken voel bij wat ze meemaken. Ook de combinaties van de verschillende thema’s voelt af en toe stroef: het is fantastisch dat de auteur ze allemaal een plekje wil geven, maar wanneer de thema’s onderling in de knoop raken, raak je als lezer de nauwe connectie met Violet af en toe kwijt. Desondanks is het een belangrijk boek dat veel actuele problemen van jongeren aankaart en belicht.

De combinatie van de vele thema’s en de zeer uitgebreide vertelstijl van de auteur zorgen ervoor dat het verhaal in Wat de zee vertelt af en toe een beetje blijft aanmodderen. Toch is het een belangrijk boek, wat thematiek betreft, en zou het goed zijn als er in boekenland meer van dit soort boeken bestonden. Actuele problemen die herkenbaar zijn voor jongeren worden op zo een manier vertelt dat je meteen wordt geraakt door de gevolgen en de broer-zusrelatie tussen Violet en Sam is zeer complex, maar zo boeiend en echt neergezet dat je het als ware zelf meemaakt en beleeft.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *