blogpost

Discussie op donderdag: hardback of paperback?

Deze keer hebben we het over het lezen van fysieke boeken. Er bestaan twee soorten: de hardback, dat is het boek met een harde kaft en de paperback, dat is het boek met een zachte omslag.

Lore:

Een hardback doet me denken aan de boeken van vroeger. Deze boek geven me een oudere indruk. Het voordeel is dat een hardback je bladzijden beter beschermd. Bij deze boeken ga je niet zo snel ezelsoren hebben en is de kans dat je papier beschadigd raakt veel kleiner dan bij een paperback.

Een paperback is eerder een zacht boek en ligt, vind ik persoonlijk, wat makkelijker in de hand. Een hardback heeft puntige hoeken waar ik me af en toe wel eens pijn aan doe, dat heb je dan weer niet bij een paperback. Als je met de hoeken van dit boek ergens tegen botst is het wel sneller beschadigd. De paperbacks gaan sneller ezelsoren hebben doordat de bladzijden niet zo veel bescherming hebben als bij de hardback. De paperback ziet er naar mijn mening wel wat moderner uit dan de klassieke hardback.

Ik lees meestal al liggend op mijn buik waardoor ik soms op mijn boek leun. Bij een paperback ga je op de rug zien dat er plooien in zijn wanneer ik het boek gelezen heb. Dit kan je niet hebben bij een hardback. Een hardback is dan weer heel hard om vast te houden tijdens het lezen.

Zoals je dus wel kan merken zijn er heel veel voor- en nadelen van beide soorten boeken. Mijn voorkeur gaat uit naar de paperback, ik vind deze er nog steeds het mooiste uitzien en het handigst. Wanneer ik aan een boek denk zal het er ook steeds als een paperback uitzien. Wat ik ook al heb gemerkt is dat wanneer ik online een boek wil bestellen, er af en toe zowel een paperback als een hardback versie bestaat. De hardback versie is meestal wel een aantal euro’s duurder. Persoonlijk vind ik dat niet echt de moeite maar zoals ik al eerder zei is dit een persoonlijke keuze.

Marloes:

Dat is wel grappig, dat je het zo stelt! Ik verkies namelijk absoluut een hardcover boven een paperback. Ik vind het heel mooi staan en ik kan echt een soort jubeldansje maken wanneer ik een boek met hardcover in handen krijg. Waarom? Tjah… geen idee.

Toch denk ik dat ik het wel een beetje kan verklaren. Ik heb een hekel aan gebroken ruggetjes of beschadigde covers. Bij een paperback – en zeker bij dikkere boeken – heb je zeker de kans dat een ruggetje breekt wanneer je aan het lezen bent. Dit wil ik natuurlijk voorkomen. Tegelijkertijd heb ik ook altijd een boek mee naar mijn werk. Een hardcover beschadigt minder snel in mijn tas en zo’n boek durf ik dan ook wat gemakkelijker mee te nemen. Bovendien wil ik de boeken ook nog wel eens aan mijn leerlingen uitlenen. Een hardcover blijft – ook na een paar keer uitlenen – beter en ziet er dan nog mooier uit.

Wanneer ik lees, lig ik meestal op mijn rug of zit ik rechtop in een stoel. Voor mij is een hardcover dan prima, maar heeft op zich geen voorkeur natuurlijk. Ik denk dat het mode-aspect dan voor mij wel een grote rol speelt. Toen ik klein was ‘kickte’ ik al een beetje op hardcovers en dat is nu nog steeds zo.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *