Stief
blogpost,  Recensie

Stief – Marion Pauw

Kiki heeft het moeilijk met de scheiding van haar ouders. Haar vader lijkt de draad van zijn leven onmiddellijk terug te hebben opgenomen en heeft ondertussen een nieuwe vriendin en een kindje. Haar moeder daarentegen heeft het er net als Kiki erg moeilijk mee. Kiki vindt het moeilijk haar vader te bezoeken omdat ze weet dat ze haar moeder hierdoor kwetst. Wanneer haar moeder dan toch een nieuwe vriend heeft, wordt het opnieuw gezellig. Kiki’s moeder fleurt helemaal op dankzij de altijd vrolijke Johan die plots wel heel vrijgevig is naar Kiki en haar moeder toe. Wanneer Kiki ontdekt dat hij liegt over zijn werkt, staan haar zintuigen op scherp. Maar kan ze de waarheid ontdekken zonder haar moeder weer ongelukkig te maken?

Deze Kluitman-novelle heeft een sterk uitgangspunt: gescheiden ouders. Het is iets wat veel jongeren zullen herkennen en waar een groot aantal van hen mee te maken krijgt. Wat Pauw heel goed illustreert met het verhaal van Kiki is hoe moeilijk het is voor kinderen of jongeren als ze het gevoel krijgen dat ze een kant moeten kiezen. Kiki wil heel graag haar vader bezoeken, maar weet dat ze dan haar moeder ongelukkig maakt. Op die manier raakt ze echt in tweestrijd met zichzelf want ze wil haar beide ouders graag gelukkig zien.

Dat Marion Pauw thrillerauteur is, blijkt uit het spannende element dat ze op meesterlijke wijze weet toe te voegen. Johan, de nieuwe vriend van Kiki’s moeder, zegt dat in het vastgoed doet, maar Kiki ontdekt dat hij liegt. Ze gaat op onderzoek uit, maar raakt opnieuw in een innerlijke strijd verwikkelt: als Johan niet is wie hij zegt dat hij is en Kiki ontdekt de waarheid, maakt ze dan haar moeder niet weer ongelukkig? Zelfs in dat thrillergedeelte behoudt Marion Pauw de moraal van het verhaal en blijft ze bij de kern.

Hoewel ik nog niets van Marion Pauw heb gelezen, ben ik er na deze van overtuigd dat ze ook zeer goede thrillers schrijft. Ze heeft een zeer aangename schrijfstijl, blijft dicht bij haar plot en zorgt voor goede elementen die het verhaal de nodige spanning geven zonder het doel uit het oog te verliezen. Daardoor is Stief niet alleen spannend, maar ook herkenbaar voor veel jongeren en kan het en houvast bieden om een gesprek aan te knopen met je eigen ouders.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *