Spoedniks zoekt een planeet
blogpost,  Recensie

Spoedniks zoekt een nieuwe planeet – Stefan Wolters & Barbara de Wolf (Véronique)

Astronaut Commander Spoedniks krijgt als opdracht om op zoek te gaan naar een hemellichaam dat even leefbaar is als onze planeet: de aarde. Maar geen enkele planeet die hij tijdens zijn reis tegen komt is te vergelijken met die van ons. Tot hij een landing maakt op…. Heeft hij een nieuwe planeet ontdekt? Heeft deze planeet de verwachtingen die hij nodig heeft?

Een humoristisch prentenboek met een belangrijk thema. Eentje dat ons doet beseffen dat we het hier op aarde nog niet zo slecht hebben en dat we echt wel zorg moeten dragen voor wat we hebben en wat we zien. Het brengt het moeilijk thema de klimaatverandering op kindermaat tot bij de juiste personen. Niet tot in detail gebracht, maar dat is ook niet nodig. Het laat kinderen nadenken over de gepaste vragen of het waarom en waarom niet!

De ruimte en het heelal zijn een heel dankbaar gegeven bij kinderen. Er is er wel altijd eentje in de klas die specifiek komt vragen achter een boek dat over raketten of over de ruimte gaan. Het ongrijpbare is nog altijd een pluspunt dat voor veel kinderen aanspreekt.

De illustraties zijn ook heel speciaal. Met verschillende stukken papier en kleur brengt Barbara de juiste setting terug in het verhaal. Er worden echt prachtige plaatjes gecreëerd.

De tekst zelf is niet altijd op kleuterniveau, alhoewel ik er nog steeds van versteld staat, welke woorden bij kleuters uit hun mond komen als ze interesse hebben in het onderwerp. Daarom is voorlezen ook zo intens. Het is niet zomaar een tekstje aframmelen. Het brengt heel wat woordenschat bij kinderen bij.

Om zelf te lezen zijn die moeilijke woorden misschien een struikelblok. Maar zoals ik al schreef, iemand dit echt interesse heeft in het onderwerp, zal deze woorden in no-time gaan lezen.

Ben je dus op zoek naar een prentenboek dat het thema klimaatsverandering, ruimte en planeten aankaart om te gebruiken tijdens één van de lessen, of heb je kindjes in de klas die wel vooruitstrevend zijn of in de toekomst astronaut of klimaatactivist willen worden? Dan is Spoedniks zoekt een nieuwe planeet zeker een aanrader om in je bezit te hebben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *