Radio Popov
blogpost,  Recensie

Radio Popov – Anja Portin (Véronique)

Radio Popov
Categorieën: ,
Author:
leeftijdscategorie:

Midden in de nacht wordt Alfred wakker van de honger. Zijn papa is op zakenreis vertrokken en de koelkast werd niet aangevuld. Een mama heeft hij nooit gekend en hij voelt zich heel alleen. Die nacht wordt een krant door de brievenbus gedropt. Daarin zit een boterham en een appel verborgen. Wie de geheimzinnige boodschapper is, kan hij die nacht niet achterhalen, maar hij besluit op zoektocht te gaan. De volgende nacht heeft hij meer geluk en hij besluit de geheimzinnige bezorgster te achtervolgen. Vanaf die nacht verandert er heel veel voor Alfred. Hij is blijkbaar niet het enige kind waar de krantenbezorgster voor zorgt. Meerdere kinderen uit de stad krijgen een dezelfde krant vergezeld met een boterham en een appel. Amanda besluit Alfred mee te nemen naar haar huis en daar krijgt hij eindelijk het gevoel ergens thuis te horen. Maar wat als Alfreds vader terugkomt en zijn zoon mist?

Dit prachtig, warm, aangrijpend verhaal over eenzaamheid en vriendschap kreeg in 2020 de Junior Finlandia-prijs. En dit begrijp ik helemaal. Want het is een verhaal dat iedereen gewoon moet gelezen hebben. Een sterke aanrader en dit niet alleen voor kinderen. En mochten ze er ooit een film van maken, zou me dit niet verwonderen.

De beeldende schrijfstijl van Anja Portin brengt je in geen tijd binnenin het verhaal. Je loopt als het ware mee in het verhaal. Je sluipt mee naast Alfred door de donkere, kille, kleine straatjes van de stad. Maar je gaat ook genieten en mee rondkijken als je samen met hem in de prachtige tuin met de vele appelbomen van Amanda bent. Dit wekt krachtige gevoelens op. Ik ben er helemaal weg van. Een overtuigend staaltje van prachtig vertaalwerk is hier te danken aan Petri Hoogendijk. Het belang van een goeie vertaling wordt niet altijd voldoende in het daglicht geplaatst en ik vind dit wel belangrijk.

De kleurrijke illustratie op de cover en de prachtige zwart-witte tekeningen binnenin zijn van de hand van Jade van der Zalm. Zij zijn een schitterende aanvulling bij het verhaal. Ze versterken de gevoelens nog meer.

Radio Popov en de vergeten kinderen is een hardcover die je in de klas kan inzetten als thema’s zoals armoede en verwaarlozing aan bod komen. En mogen we hopen dat er dan geen sterkere verhalen vanuit jouw klas komen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *