blogpost,  Lezer aan het woord

Lezer aan het woord: Marloes

Hoera, hoera! Valeries Boekenwereld heeft er een gastblogster bij! Vanaf vandaag verwelkom ik graag Marloes in het team en om zichzelf voor te stellen, heeft ze een paar vragen beantwoord.

De noordelijke lezer 😊

Wat tof dat er een stuk van mij op de gave blog van Valerie mag komen! Ik ben Marloes Lip en ik ben 27 jaar oud. Ik woon in het hoge noorden van Nederland en ik ben in het dagelijks leven docente Nederlands. Daarnaast ben ik de auteur van de YA-roman Blijf nog even. Mijn hobby’s zijn mountainbiken, wielrennen en natuurlijk lezen. Ik lees alles wat los en vast zit en houd ervan om buiten mijn comfort zone te lezen. Je mag mij uitdagen met een nieuw, spannend of ander boek!

Valerie ken ik van De Leesfabriek. Daar waren we collega-recensenten en later ook collega’s binnen de redactie. Vervolgens ontstond een WhatsAppvriendschap, want even afreizen naar België of omhoog reizen naar het noorden van Nederland is niet altijd haalbaar.

Ik kwam al heel vroeg in aanraking met de boekenwereld. Mijn ouders hadden een gave boekenkast vol met boeken en mijn zusjes en ik werden elke avond voorgelezen. Jip en Janneke werd stukgelezen en ook andere kinderverhalen kwamen aan bod. Als kind las ik vervolgens best wel veel. Op de middelbare school werd dit minder, maar gelukkig nam mijn interesse in boeken na het vwo weer toe. Nu lees ik ongeveer twee boeken per week en vind ik het een van de mooiste dingen die je kunt doen.

Mijn visie op boeken is eigenlijk niet heel erg veranderd. Vroeger vond ik het heel fijn om te kunnen verdwijnen in boeken met nieuwe werelden en werd ik maar wat graag door mijn ouders meegesleept in een nieuw boekenavontuur. Dat is nu nog hetzelfde, maar nu doe ik het zelf. Ik vind lezen belangrijk voor je ontwikkeling en als docent stimuleer ik lezen dan ook enorm. Daarnaast vind ik het ook dé manier om eens echt te kunnen vluchten uit de wereld waar je misschien wel even uit weg wilt.

Wel kun je bij mij heel veel verschil in genres zien. In het begin las ik natuurlijk kinderboeken. Toen ik een jaar of achttien was, verslond ik thrillers en had ik nauwelijks oog voor literatuur. Nu lees ik veel literatuur (Nederlands en vertaald) en lees ik YA-romans (hoofdzakelijk om mijn leerlingen te kunnen tippen). Thrillers vind ik minder interessant, omdat ik daar de verhaallijn te snel door heb. Ik kan genieten van psychologische kanten binnen een boek en ik vind boeken die uniek zijn op stilistisch gebied prachtig. Een boek kan mij nu raken als het mooi geschreven is of juist een doodgewoon verhaal bevat. Dit in tegenstelling tot vroeger. Toen moest een boek vooral spannend zijn.

Ik denk dat ik me het eerste boek niet meer kan herinneren. Jip en Janneke werd ons voorgelezen, evenals sprookjes of korte verhalen. Rupsje nooitgenoeg kwam natuurlijk langs en later – vooral voor mijn zusjes – De mooiste vis van de zee. Ik vond de boeken van Marloes en Jeroen altijd heel leuk, omdat mijn eigen naam hierin zat. Als ik kijk naar de literatuur en YA-romans die ik de afgelopen jaren heb gelezen, is er wel een aantal dat mijn toplijst heeft gehaald. Zo vind ik Waar het licht is van Jennifer Niven heel erg mooi. Dat boek heeft me geraakt vanwege het verhaal en de indrukwekkende manier waarop het geschreven is. De ondergrondse spoorweg heeft me ook geraakt, vanwege de thematiek.

Zoals ik al eerder schreef; veel genres vind ik de moeite waard om te lezen. Je maakt me op zich niet meer blij met een thriller, maar op z’n tijd mag er best een tussen zitten. Een uitdaging vind ik de ‘zware’ literatuur: de boeken waar je veel moeite voor moet doen. YA-romans vind ik mooi, waarbij vooral de boeken met thema’s zoals in Waar het licht is of Daan en Nadia mij aanspreken. Fantasy lees ik niet heel veel, maar vind ik wel fijn om af en toe te lezen. Het bespreekt vaak werelden die ik niet of nauwelijks ken en dat vind ik mooi. Eigenlijk is mijn insteek vooral: elke keer wat anders, zo houd je het leuk en interessant!

Daaruit komt wel duidelijk naar voren dat ik ook buiten mijn comfort zone lees. Laatst heb ik bijvoorbeeld een kinderboek gerecenseerd; dat was even wennen. Daarna las ik zware literatuur, gevolgd door een boek met chicklit-kenmerken. Ik denk dat dit laatste genre mij het minst goed ligt. Chicklit vind ik vaak te doorzichtig. Ik zal het daarom ook niet zo snel gaan lezen; ik zoek uitdaging.

Ik denk dat ik niet echt een all time favorite boek heb. Ik vind veel boeken mooi, maar ik moet toegeven: het ene boek is mooier dan het andere. Wanneer ik een lijstje met favorieten mag weggeven, staat het tweeluik De moord op de commendatore van Haruki Murakami hoog op die lijst. Als het gaat om een YA-roman, staat Cel 7  hoog op mijn lijst. Dat boek verbaasde me, ook al heb ik heel veel spannende YA gelezen. De tolk van Java staat ook op het favorietenlijstje, vanwege de thematiek en de hele serie van Jan Guillou mag ook niet missen. Je merkt; ik kan wel een hele waslijst opnoemen; één favoriet is er niet echt.

Ik vind het moeilijk te noemen welk boek ik echt slecht vond, maar ik kan wel benoemen welk boek mij het minst intrigeerde. Dit was Verdraaid goed van Susanne van den Breukel. Vooral de gehanteerde schrijfstijl gooide voor mij veel roet in het eten. Echter, in bijna elk boek zit wel iets goeds en dus wil ik het ook niet als ‘slecht’ boek betitelen. Het was alleen niet echt mijn smaak 😉.

Momenteel lees ik De vrolijke verrijzenis van Arago, geschreven door Thomas Lieske. Ik vind het tot nu toe een prachtig boek waar ik mijn aandacht heel goed bij kan en moet houden. Het boek bevat alles wat voor mij past bij een goed boek: een goede verhaallijn, stilistisch sterke zinnen en boeiende personages. Tegelijkertijd ben ik natuurlijk nog een beetje met mijn hoofd bij Blijf nog even, het boek dat ik vorige week publiceerde. Ook het verhaal van Fleur en Rowell, mijn personages, is nog niet helemaal weg. Deze twee pubers slokken nog steeds wat aandacht op!

De boeken die hierna gaan komen zijn Dante van Miriam Borgermans, De ommegang van Jan van Aken en Knock-out van Cis Meijer. Dat laatste boek wil ik graag lezen voor Valeries boekenwereld! Natuurlijk staat er nog veel en veel meer op mijn lijstje. Mijn boekenkast bevat ruim achthonderd boeken en groeit gestaag door. Elke week verschijnt er wel iets nieuws wat ik wil lezen!

Mijn boekentoekomst is dan ook groot: allereerst hoop ik natuurlijk dat ik als auteur een eind kom in deze wereld en dat ik kan genieten van het feit dat mensen mijn verhaal waarderen. Daarnaast wil ik natuurlijk nog alles wat los en vastzit lekker lezen, in de hoop veel pareltjes tegen te komen! Mijn laatste wens daarbij is dat ik het gezicht achter het boek graag wil ontdekken. Wie is de auteur en wat is zijn of haar verhaal? Dat maakt het boek vaak nog interessanter! Kortom; wensen genoeg!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *