Over vijf jaar
blogpost,  Recensie

Over vijf jaar – Rebecca Serle (Lisa)

Over vijf jaar
Categorieën: ,
Genre:
leeftijdscategorie:

Dannie Kohan heeft een duidelijk beeld over haar toekomst. Ze heef net een sollicitatie achter de rug voor een job, waar ze al jaren van droomt. Haar vriend vroeg haar diezelfde avond ten huwelijk. Dannie valt dan ook erg voldaan in slaap. Ze wordt wakker in een vreemd appartement, in bed met een andere man en met een onbekende ring om haar vinger. Dankzij een televisie die opstaat, komt ze erachter dat het dezelfde nacht is, maar dan v jaar in de toekomst. Vervolgens wordt ze gewoon wakker in het heden. In eerste instantie schrijft Dannie alles af als een vreemde droom en probeert ze er zo min mogelijk aan te denken. Maar wanneer ze vierenhalf jaar later de nieuwe vriend van haar beste vriendin ontmoet, wordt dit nogal moeilijk. Het is namelijk dezelfde man die bij haar in bed lag in haar droom!

Over vijf jaar is niet het liefdesverhaal waar de  flaptekst op zinspeelt. Het is een veel serieuzer en realistischer verhaal dan ik in eerste instantie had verwacht. Als je weet dat Dannie in de toekomst een nacht zal beleven met de vriend van haar beste vriendin, komen er al meteen heel wat vooroordelen naar boven. Of dat was bij mij toch het geval. Dan leer je haar beter kennen. Dannie is niet het soort persoon dat de vriend van haar beste vriendin wilt inpikken. In de vijf jaar na de droom probeert ze de relatie met haar verloofde David te redden, zodat haar droom geen realiteit wordt. Ze komt erachter dat een mensenleven veel complexer is dan wat het lijkt. Het is niet haalbaar om met alle omstandigheden rekening te houden.

Wat mij is bijgebleven in dit verhaal, is dat het onmogelijk is om te voorspellen hoe je leven er gaat uitzien in de toekomst. Je eigen werkelijkheid kan compleet door elkaar worden geschud, wanneer het leven iets onverwacht op je pad brengt. Het is dan ook belangrijk dat je van elk moment geniet.  Een mensenleven is geen rozengeur en maneschijn, dit is ook bij Dannie het geval. We volgen haar in één van de moeilijkste periodes in haar leven. Ze wordt geconfronteerd met verschrikkelijk nieuws. Dit doet haar nadenken over wat ze zelf wilt met haar eigen leven en wat ze  nodig heeft om gelukkig te zijn. Dit is een levensles die ik zeker meeneem.

Rebecca Serle is er in geslaagd om sterke en diepgaande personages te creëren die ik ontzettend bewonder. Iedereen is sterk op zijn eigen manier. Dit gaat van een steunpilaar zijn tijdens een zware periode, tot iemand die een moeilijke beslissing durft te nemen over de toekomst. Over vijf jaar is zeker een aanrader, maar begin eraan met de juiste  verwachtingen. Dit is geen zoetsappige chicklit, maar een emotionele en diepgaande roman, waar zakdoekjes geen overbodige luxe zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *