Tijl en de tijdbom
blogpost,  Recensie

Tijl en de tijdbom – Lara Reims

Tijl en de tijdbom
Categorieën: ,
Author:
Genre:
Publisher:
leeftijdscategorie:

Tijl heeft een probleem: hij is boos. Op de vervelende kinderen uit zijn klas, op zijn vader, maar eigenlijk op alles en iedereen. En het grootste probleem: hij kan het heel moeilijk controleren. De drang om te schreeuwen en op dingen te slaan wordt dan te groot. Het enige wat hem echt rustig maakt, is gaan spelen met zijn vriend. Wanneer hij op een avond een bijzonder lichtje ziet in de verte, kan hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat hij erop af. Wat vindt hij daar? En kan het hem helpen?

Lara Reims heeft ondertussen bij Hamley Books al heel wat titels op haar naam staan. Zo is er de trilogie rond Rémi, is er ook Lucht (Young Adult) en was er eerder ook Levy en het witte wonderdoosjeTijl en de tijdbom is eigenlijk deel twee in de reeks, na Levy, maar is perfect losstaand te lezen. Dat maakt dat lezers kunnen genieten van het avontuur en het mysterie van Levy en Tijl na elkaar als ze van de reeks houden, maar ook later kunnen instromen en terug achteruit kunnen lezen.

Wat de boeken van Reims tot nu toe altijd heeft gekenmerkt, is het gebruik van en het spelen met technologie en mogelijkheden in de (nabije) toekomst. Dat is hier niet anders. Wat wel extra leuk is aan dit boek (en wat ook Levy heeft), is dat de auteur er hier in dit boek voor kiest dat thema te gebruiken in combinatie met een heel alledaags probleem: woede, in Tijls geval. Veel kinderen krijgen tegenwoordig een label opgeplakt: ADHD, dyslexie, dyscalculie ASS… De lijst is bijna oneindig. De auteur zorgt ervoor dat ook die kinderen zichzelf kunnen terugvinden in boeken. Het fijne is dat ze nergens belerend is, maar altijd laat zien dat het goed komt. Dat ook kinderen zoals Tijl op hun pootjes terechtkomen en er niet alleen voor staan.

Ik blijf genieten van hoe Reims speelt met de toekomst. Ze zoekt altijd het randje van mogelijk en nabij versie wat de verbeelding nog triggert en dat intrigeert enorm. Ik denk dat ze op die manier soms dichter bij de nabije toekomst komt dan wij zelf beseffen, maar dat zal de toekomst zonder twijfel zelf uitwijzen.

Na het lezen van Tijl en de tijdbom kan ik alleen maar reikhalzend uitkijken naar meer van Lara Reims en zeker ook jeugdboeken naast haar boeken voor YA’s. Want ook hier weet ze heel goed wat ze doet. Heel wat elementen uit Levy komen hier terug en dat maakt het misschien net wat minder origineel en nieuw dan we van haar gewoon zijn. Desondanks is het een boeiend verhaal, zowel voor kinderen als volwassenen en besef je als lezer meteen weer hoe sterk Lara Reims is als auteur!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *