Olivia: Het grote experiment
blogpost,  Recensie

Olivia: Mijn geheimen – Het grote experiment – Meredith Costain & Danielle McDonald

In de reeks Olivia: Mijn geheimen lees je alles over het leven van Olivia in haar dagboek. Je kan alle delen uit deze reeks perfect los van elkaar lezen want voor ik dit boek las, ben ik nog nooit mee op avontuur gegaan met Olivia. Had ik misschien wel al moeten doen want dit vierde deel was alleszins een heel fijn boek voor de doelgroep!

in Het grote experiment maken Olivia en haar klasgenoten zich klaar voor een bijzondere dag: de wetenschapsbeurs. Ze moeten in groepjes werken en de groep met het beste experiment wint de hoofdprijs. Olivia heeft tal van ideeën voor een cool experiment en wil absoluut die hoofdprijs winnen, maar er komt een nieuw meisje in de klas dat haar plannen dwarsboomt. Ze wordt door de leerkracht aan haar groepje toegevoegd en iedereen wil haar ideeën uitwerken, waardoor Olivia’s ideeën naar de achtergrond verdwijnen. Kunnen ze samen tot een leuk idee komen?

Allereerst: ik vind het geweldig dat er meer aandacht is voor wetenschappen in dit soort boeken. De reeks rond Olivia lijkt me sowieso een reeks die eerder zal worden gelezen door meisjes (al wil ik daar niet mee zeggen dat jongens het niet kunnen lezen!) en vroeger werd er vaak sterker in hokjes gedacht: wetenschappen is meer voor jongens. Daarom ben ik blij dat er ook boeken zijn die duidelijk worden gelezen door meisjes en die toch ook wetenschap kunnen hebben als thema. Op dat vlak is Olivia ook echt een heel leuk hoofdpersonage: ze houdt enorm veel van wetenschap en is heel erg blij dat ze een experiment kunnen bedenken.

Het boek is een goede mix van illustraties en tekst waardoor het voor beginnende lezers fijn te lezen valt. Op een bladzijde staat er nooit veel tekst, waardoor een niet-ervaren lezer ook vlot doorheen het boek gaat. Die ervaring zal jonge kinderen een fijn gevoel geven waardoor ze hopelijk ook graag een volgend boek oppakken. De illustraties in het boek worden getekend met de kleuren zwart en de verschillende tinten roze van de cover. Zo is er altijd een sterke themakleur die overeenkomt met de cover die lezers ook zullen herkennen.

Naast de illustraties zitten er ook enkele sterke thema’s in het boek (naast wetenschap dan): vriendschap, nieuw zijn en samenwerken vormen de rode draad. Costain laat zien dat het niet altijd makkelijk is om nieuw te zijn en ook Olivia draait wel bij. Het enige jammere is dat het wetenschapsexperiment minder spectaculair was dan ik had verwacht, dus mogelijks blijft de avontuurlijke lezer een beetje op zijn honger zitten.

Het grote experiment is het vierde, maar los te lezen verhaal over Olivia. Om deel te nemen aan een wetenschapsbeurs moeten ze een sterk experiment bedenken en dat levert grappige en gekke situaties op. Gegarandeerd dat startende lezers hier van zullen genieten! Dankzij de hoeveelheid illustraties en de beperkte hoeveelheid tekst is het een vlot te lezen avontuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *