Liam en de monsters: De gevreesde goornhoorn
blogpost,  Recensie

Liam en de monsters: De gevreesde goornhoorn – Kris Humphrey (Véronique)

Wat als je negen jaar wordt en in plaats van een lekkere taart, krijg je gewoon een envelop die de rest van je leven omgooit. In de enveloppe zit een blad met maar één woord: “TOPGEHEIM”.

Jij die steeds dacht dat je als leerling in een bibliotheek de meest rustige, maar toch zo gegeerde job ging hebben. Waar je dacht boeken te gaan verslinden…  ben jij diegene die de helden uit vele verhalen achterna gaat. Om zijn nieuwe geheime job veilig te laten verlopen krijgt hij een katapult, magische stenen en een heel bijzondere kaart. Dan pas is hij klaar voor zijn eerste opdracht: zijn dorp veilig houden voor de Goornhoorn die wel heel erg dichtbij komt.

Al van zodra je de kaft ziet, stijgt de spanning reeds. Liam die duidelijk van zijn melk is bij het lezen van brief is zich van geen kwaad bewust dat de Goornhoorn achter hem staat. Het kwijl loopt uit zijn muil. En als je heel goed luistert in je hoofd, hoor je hem ademen door zijn neus. Die tekening is zo getekend dat het gewoon met je fantasie een loopje neemt. Als buitenstaander wil je Liam roepen om hem duidelijk te maken dat het gevaar achter hem aan zit.

Als je het boek opent, krijg je een plattegrond van de streek waar het verhaal zich afspeelt. Ik vind dit steeds een pluspunt. Het geeft je enig idee waar de schrijver met jou naartoe wil.

Tekeningen en tekst brengen je stukje bij beetje verder in het verhaal. Je wordt niet overrompelt met lange teksten met een klein lettertype, maar er werd gedacht aan die stoere eerste lezers. De woorden zijn niet lang en ook niet moeilijk, waardoor je van het ene hoofdstuk naar het andere doorgaat. De spanning wordt zo opgebouwd dat je niet met schrik in je zetel zit, maar je gewoon nieuwsgierig verder in het boek wil.

Aangekomen bij de laatste bladzijde krijg je de monsterkaarten, waar je naast de tekening van het dier ook de punten kan zien voor kracht, formaat, snelheid, intelligentie en wapens. De plaatsen waar het dier zich bevindt en ook wat hij eet. Maar het allerbelangrijkste voor Liam is hoe hij er uit ziet en hoe hij aanvalt.

Als je het topgeheim wil te weten komen, ga dan snel het boek lezen, met als toetje een bladzijde uit het nieuwe boek van Liam.

Dit boek werd genomineerd voor de kinderjury 2022 en ik begrijp helemaal waarom.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *