Schimmen
blogpost,  Recensie

Schimmen – Dolly Alderton (Lisa)

Nina heeft haar leven perfect op orde. Ze heeft een boeiende carrière, een goede relatie met haar ex-vriend, een liefdevolle familie en een toffe vriendengroep waar ze op kan terugvallen. Ze is gelukkig. Wanneer ze Max ontmoet via een datingapp, lijkt haar leven compleet. Wanneer Max haar zonder enige waarschuwing laat vallen, lijkt Nina haar leven plots in elkaar te storten. Ze wordt ermee geconfronteerd dat haar vader steeds verder wegzakt in zijn Alzheimer, ondervindt problemen op haar werk en haar beste vriendin en zij lijken steeds verder uit elkaar te  groeien.

Dolly Alderton weet met Schimmen een beeld te schetsen hoe het leven er als dertiger kan uitzien in onze huidige maatschappij. Ze wordt geconfronteerd met moeilijkheden, waar heel wat dertigers vroeg of laat mee geconfronteerd worden. De gezondheid van haar vader gaat steeds verder achteruit en ze moet er mee in reine komen dat hun relatie hierdoor ook verandert. Haar beste jeugdvriendin en zij groeien uit elkaar, doordat hun levenspaden steeds verder van elkaar lijken te lopen.

Dolly Alderton gaat hier de pijnpunten niet uit de weg. Er wordt van een vrouw verwacht dat ze een gezin sticht en als ze dit niet doet, wordt ze als vreemd gezien. Het is verfrissend om Nina als hoofdpersonage te hebben, die niet aan deze verwachtingen voldoet. Je moet al erg stevig in je schoenen staan om tegen deze verwachtingen in te gaan. Nina is in dit opzicht inspirerend. Naarmate het boek vordert, vindt ze steeds meer haar eigen stem. Ze beseft dat het meest belangrijkste is dat je jezelf blijft, ook al betekent dit dat je afwijkt van de norm.

Schimmen is een unieke versie van de chicklit zoals wij ze kennen. Anders dan in de meeste vrouwenromans draait Nina haar verhaal niet om het vinden een man. Het gaat  over zelfacceptatie en het vinden van het zelfvertrouwen dat nodig is om compleet onszelf te kunnen zijn. Ik geloof dat dit een boodschap is, die iedere vrouw vroeg of laat moet horen. Dolly Alderton plaatst dit idee op een subtiele manier in onze gedachten, door het verhaal van Nina te vertellen. Het is een echte aanrader voor elke volwassen vrouw en het wordt zelfs al vergeleken met de Bridget Jones van de 21e eeuw.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *