Ben er voor je! – Jamie-Lee Six en Julie Vranckx
De afgelopen maanden is meermaals gebleken hoe belangrijk en moeilijk mentale gezondheid is. Door de coronacrisis zagen we een hele tijd minder mensen en hadden we dus minder sociaal contact waardoor we veel vaker op onszelf waren aangewezen. Prima als je goed in je vel zit, maar wat als je kampt met een angststoornis, paniekaanvallen, een depressie of een eetstoornis? Of als je je gewoon minder goed voelt? In Ben er voor je! vertelt Jamie-Lee Six iets meer over verschillende issues waar je op het vlak van mentale gezondheid mee te maken kan krijgen. Daarnaast willen ze er de lezer ook op wijzen dat er bepaalde triggers zijn die slechte gevoelens kunnen oproepen én laten ze zien hoe je kan werken aan (zelf)zorg. Een complete gids dus!
Het eerste deel van het boek bestaat volledig uit het beschrijven van enkele problemen op het vlak van mentale gezondheid. Ze bespreken problemen zoals automutilatie, zelfmoordgedachten, verslavingen en meer door in eerste instantie uit te leggen wat het precies is, nadien te benadrukken hoe je dit kan herkennen bij jezelf of mensen uit je omgeving en wat je kan doen. Er volgt ook altijd een getuigenis. Die herkenbare opbouw, die steeds opnieuw terugkomt, maakt dat je snel op de hoogte bent van elk mental health issue dat ze aanhalen, maar heeft als nadeel dat de uitleg vrij beknopt is. Als je op zoek bent naar een boek met een uitgebreide beschrijving van een specifiek probleem is dit niet het boek dat je zoekt. Het is wel goed om een algemeen beeld te krijgen over de meest voorkomende problemen en wat we in eerste instantie kunnen doen, voor onszelf en anderen.
Het tweede deel van het boek bevat uitleg over enkele triggers, zoals sociale media en eenzaamheid. Ik denk dat het heel belangrijk is dat iedereen, en jongeren in het bijzonder, hier nog eens op gewezen worden. We weten allemaal wat de valkuilen zijn van socials, maar toch trappen we er zelf nog in. Ook de getuigenissen van Jamie-Lee Six zelf zijn van grote waarde. Ze is heel eerlijk, spreekt openlijk over de struggles die ze soms zelf ervaart en doet dat op zo’n manier dat je je als lezer begrepen voelt. In het laatste deel vertellen de auteurs iets over zelfzorg zoals gezond eten en mindfulness. Dit stukje had misschien iets langer mogen zijn, maar het biedt zeker handvaten die op korte termijn bruikbaar zijn en die haalbaar zijn in de praktijk.
Ben er voor je! is een perfecte gids voor zelfzorg: herken de signalen, let op voor triggers en zorg goed voor jezelf en anderen. Hoewel de informatie eerder algemeen is, is het daardoor wel nuttig om meer begrip te creëren en meer te weten te komen over verschillende mental health issues. Wil je echt specifieke informatie over een bepaald thema? Dan zoek je beter een ander boek want dat is niet het doel hier. Goed voor jongeren én voor volwassenen die vaak in contact komen met jongeren!