Ivana
blogpost,  Recensie

Ivana – Sébas Diekstra

Ivana
Categorieën: ,
Genre:
Publishers: ,
titel:
leeftijdscategorie:

7 december 2017, Kuala Lumpur. De op dat moment achtienjarige Ivana Smith maakt een dodelijke val vanaf het balkon van een appartementsgebouw. De val van meer dan veertig meter beïndigt haar leven. Een onderzoek wordt meteen opgestart, maar al snel zal blijken dat het enorm stroef verloopt. Het enige wat zeker is, is dat Ivana werkte als model en om het leven kwam in Kuala Lumpur, maar wie er die nacht bij haar waren, hoe ze op het balkon terechtkwam en vooral hoe ze naar beneden viel zijn niet duidelijk. Sébas Diekstra wordt door de familie van Ivana ingeschakeld als advocaat omdat zij het gevoel hebben dat de politie de zaak tegenhoudt. Diekstra gaat op onderzoek uit en komt verdachte zaken tegen. In dit boek vertelt hij meer over de zaak, het verloop van het onderzoek en doet hij een oproep het verhaal van Ivana levend te houden. Dat is volgens hem de enige manier om ooit antwoorden te vinden.

De gedachte waaruit dit boek is ontstaan, het feit dat Diekstra de zaak in leven wil houden en wil strijden voor gerechtigheid voor de familie van Ivana, is mooi en geeft de lezer meteen een beetje kippenvel. Toch doet de binnenkant van het boek dat gevoel af en toe teniet. De uiteenzetting van Diekstra voelt lange tijd als een verkoopspraatje. Hij benadrukt meermaals in het boek dat hij tot op bepaalde momenten nog steeds gratis werkte voor de familie en hen geen geld vroeg, dat hij het enkel doet uit gerechtigheid. Hoewel dat uiteraard een mooi gebaar is, is het vreemd dat hij dit zo vaak wil benadrukken en in de verf zetten. Alsof dat hetgeen is dat de lezer zeker moet onthouden na het lezen van dit boek.

Aan de start was ik een beetje bang dat het boek een droge opsomming van de feiten en problemen rond de zaak zouden zijn, maar dat is het gelukkig niet geworden. Diekstra heeft alles zeer waarheidsgetrouw neergezet, maar wel op zo’n manier dat het leest als een boek en de lezer geïntrigeerd is door de zaak die Diekstra onderzoekt. Ook de taal die hij gebruikt, is duidelijk te begrijpen voor lezers die geen kennis hebben van advocatuur of rechtszaken.

De zaak rond de dood van Ivana is er eentje die nog steeds niet werd afgerond. Het breekt het hart van de lezer een beetje als je de wanhoop van de familie ervaart in het boek. Je kan enkel hopen dat ze ooit de gerechtigheid krijgen die ze verdienen. Diekstra heeft de zaak op een duidelijke manier neergezet, met voldoende toelichtingen om de lezer er deel van te laten uitmaken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *