Ik ben bijna altijd vriendelijk
blogpost,  Recensie

Ik ben bijna altijd vriendelijk – Anne Milbourne (Véronique)

Ik ben bijna altijd vriendelijk
Categorieën: ,
leeftijdscategorie:
Illustrator: Asa Gilland

Ik zeg altijd tegen mijn kinderen: vriendelijk zijn kost geen geld. En dat telt voor iedereen, ook voor die kleinere kinderen. Het is het mooiste wat je aan iemand kan geven. Maar soms kan je ook TE vriendelijk zijn. Een goeie leidraad hierbij krijgen, is soms heel belangrijk.

Dit mooie prentenboek kreeg niet alleen zijn prachtige zachte kleuren en fijne illustraties mee, maar hier en daar zal je kleine extra ponsgaatjes ontdekken die nieuwsgierig maken naar meer. Ze geven de tekeningen nog zoveel meer aandacht en dat verdienen ze ook! En ik ben zeker dat kinderen die gaatjes het eerste zullen opmerken.

Het verhaal zelf toont hoe moeilijk het is om vriendelijk te zijn. Niet elke situatie is dezelfde om vriendelijk te zijn en vriendelijk te blijven. Hier en daar zitten hilarische situaties vast aan het rechte pad dat ons hoofdpersonage steeds neemt. Jezelf eens in de plaats zetten van diegene waar jij vriendelijk wil voor zijn, kan bepaalde situaties vermijden. Het fijne aan vriendelijk zijn is dat je er steeds een mooie glimlach voor terugkrijgt. Een mooi thema dat prachtig omschrijft dat het niet altijd gemakkelijk is om uit te drukken wat jij bedoelt. De schrijfster heeft hier een prachtig verhaal rond geschreven.

Het boek heeft de juiste omvang om als voorleesboek te gebruiken. Net voor het slapengaan of als voorleesboek in de klas. Iedereen kan leren van deze mooie boodschap. Maar het geeft ons onmiddellijk ook mee hoe kinderen soms denken. Als volwassene vergeet men dit soms. De situaties waarin ons hoofdpersonage verzeilt raakt, zijn alledaagse dingen die onze kinderen ook kunnen meemaken. Meehelpen denken is een actief proces dat je kan gebruiken tijdens je voorleessessie. Ik ben zeker dat er prachtige ideeën uit zullen voortkomen.

Het mooie is dat je via dit boek ook kan doorgeven dat fouten maken mag. Dat boos en verdrietig zijn ook niet verboden is, maar dat je nadien wel weer moet proberen om vriendjes te zijn.

Anne Milbourne schreef een prachtig prentenboek met de schitterende titel : Ik ben (bijna) altijd vriendelijk die met de juiste illustraties op de juiste plaats geeft wat het verdient.

Een aanrader voor in de huisboekenkast of in de klasbibliotheek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *