Stervensuur
blogpost,  Recensie

Stervensuur – Andreas Gruber

‘Als je er binnen 48 uur achter komt waarom ik deze vrouw heb ontvoerd, zal ze in leven blijven. Zo niet, dan sterft ze.’
Met dit bericht begint het perverse spel van een seriemoordenaar. Hij hongert zijn slachtoffers uit, verdrinkt ze in inkt of giet ze levend in beton.

Rechercheur Sabine Nemez werkt bij de politie in München en voelt dat de klok tikt. De persoon die ze zoeken is gevaarlijk en hij is niet van plan te stoppen. Wanhopig zoekt ze een patroon, een motief, en dat komt boven water als ze hulp krijgt van een Nederlandse collega: Maarten S. Sneijder. Een vervelende, betweterige man die lak heeft aan gezag en regels, maar die wel steengoed is in zijn vak. Samenwerken met hem is niet eenvoudig, maar al snel ontdekken Sneijder en Nemez dat een oud kinderboek dient als inspiratiebron voor de dader. En het geeft ook een kijk op de toekomst want er staan nog enkele verhalen in die de moordenaar nog niet ten tonele heeft gebracht…

Dit boek verscheen in 2013 al in Duitsland en de reeks is daar een groot succes. Ondertussen is bij ons deel één verschenen in het Nederlands en ik kan bijna niet geloven dat niemand vroeger op dit manuscript is gesprongen want wat een geweldige thriller was dit!

Ik hou ervan als auteurs in thrillers durven kiezen voor een ietwat vreemd hoofdpersonage. Sabine Nemez zelf is een vrij traditionele inspecteur bij de politie, maar Maarten S. Sneijder zorgt voor een frisse wind doorheen het verhaal. Zijn bizarre verzoeken en gewoonten (een jointje roken en een pot vanillethee ernaast bijvoorbeeld) drijven de collega’s tot waanzin, zeker als hij hen rond commandeert om dingen voor hem te doen, maar het zorgt wel voor humor waardoor het verhaal een fijn verteltempo krijgt en de spanning wordt afgewisseld met enkele luchtere momenten.

De moordenaar en zijn modus operandi zijn tamelijk gruwelijk en ook de beschrijvingen zijn vrij expliciet, dus dit boek is niet voor tere zieltjes. Ik was vanaf het begin geboeid door de zin op de kaft en vond het tot de laatste bladzijde spannend om te ontdekken wie de moordenaar was en hoe hij zijn slachtoffers koos.

Stervensuur is een thriller die uitblinkt op alle vlakken: sterke en verfrissende personages, een stevige seriemoordenaar met een interessant verhaal en een plot dat je van begin tot einde op het puntje van je stoel houdt. Dit is een thriller zoals ik ze graag lees! En goed nieuws want deel 2 en 3 verschijnen normaal gezien ook in het Nederlands!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *