Iedereen hier liegt
blogpost,  Recensie

Iedereen hier liegt – Shari Lapena

Welkom in Stanhope. Een veilige buurt. Een ideale plek voor families. Daar waar iedereen liegt. William Wooler lijkt op het eerste gezicht een echte familieman. Maar in werkelijkheid heeft hij een affaire, eentje die vanmiddag vreselijk afliep in een motel. Wanneer hij boos en van streek thuiskomt en daar zijn negenjarige dochter Avery aantreft, verliest William zijn zelfbeheersing.
Uren later wordt Avery door haar familie als vermist verklaard.
Opeens is Stanhope niet zo’n veilige buurt meer. En William is niet de enige in de straat die iets verbergt. Als getuigen naar voren komen met informatie die misschien niet waar is, beginnen Avery’s buren langzaam hun gezond verstand te verliezen.
Wie heeft Avery Wooler meegenomen?
Iedereen hier liegt, maar iemand in de buurt kent de waarheid…

Van Shari Lapena verschenen in het Nederlands eerder Het stel van hiernaast en Een vreemde in huisIedereen hier liegt is haar derde vertaling naar onze taal en een boek dat de lezer zeker boeit, al zit de spanning meer onderhuids en is het eerder een spannende roman dan een thriller.

Vanaf de start (eigenlijk al door de titel) weet de lezer dat elke getuige die in de verdwijningszaak van Avery aan bod komt, liegt. Iedereen in de buurt heeft iets te verbergen, waardoor je als lezer automatisch twijfelachtig staat tegenover de verschillende verklaringen van de buurtbewoners. Het is boeiend om te lezen hoe Lapena die twijfel en onbetrouwbaar stukje bij beetje verder onthult. Waar je als lezer in het begin twijfelt en argwanend bent over de meeste personages, maar een enkeling toch vertrouwt, duwt Lapena je later in het verhaal de feiten en onbetrouwbaarheid van alle personages onder je neus. Dit maakt het boek spannend en zorgt ervoor dat je als lezer verder wil lezen, al is het boek nooit zo gruwelijk spannend dat je er een nachtje slaap voor zal moeten laten.

De ontknoping van Iedereen hier liegt is spannend en onverwacht, maar toch ook niet helemaal geloofwaardig waardoor het boek dat tikkeltje ‘echtheid’ verliest. Jammer want het verhaal is heel veelbelovend tot net voor het einde en dankzij de vlotte schrijfstijl vliegt de lezer door het boek heen.

Iedereen hier liegt is een spannend verhaal om in één ruk uit te lezen, dat vanaf het begin weet te boeien, maar helaas kent het einde een bijzondere afwikkeling die net niet helemaal geloofwaardig is. Gelukkig doet dat verder geen afbreuk aan het verhaal en blijft het een fijn boek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *