blogpost,  Recensie

Het geheim van de Youtube-ster – Myron van der Velden (Emy)

Humor, spanning en een beetje drama

Flo en Iris zijn zusjes. Iris is een (bekende) YouTuber met maar liefst 150.000 volgers. Flo wordt er gek van dat haar zus zo bekend is. Ze kunnen geen normale gesprekken voeren zonder dat er een vlog gemaakt wordt en overal zijn mensen die haar zus herkennen. Soms lijkt het zelfs alsof haar eigen ouders vergeten dat Flo bestaat. Ondertussen heeft Iris een geheim voor alle volgers en zelfs haar eigen zus mag de waarheid niet weten. Wat gebeurt er wanneer Flo achter de waarheid komt? In Het geheim van de YouTube-ster laat Myron van der Velden je weten hoe dit verhaal afloopt.

Zoals ook in de eerdere boeken van de Het geheim van….-serie het geval was, is dit boek eenvoudig geschreven. De lezer wordt snel meegenomen in het verhaal en doordat er weinig moeilijke woorden of lange zinnen gebruikt worden is het goed te lezen door kinderen. Hoewel de jeugd tegenwoordig haast alleen maar achter de computer of telefoon lijkt te zitten, zullen de thema’s uit dit boek wel bekend zijn voor de (meeste) kinderen. In Het geheim van de YouTube-ster gaat het over meisje dat een bekende zus heeft. Deze zus is bekend geworden via vlogs maken op YouTube. De jeugd van tegenwoordig weet wel dat er bekende YouTubers zijn, maar zouden zij zich kunnen voorstellen hoe het is als zij het broertje/zusje van deze YouTuber zouden zijn? Het verhaal, geschreven door Myron van der Velden, geeft de kinderen een kans om een goed beeld te krijgen van hoe het zou zijn als jouw broer/zus zo bekend was.

Naast dat je een goed beeld kunt krijgen van hoe het is om een bekendheid in de familie te hebben maak je ook kennis met de personages en hun gevoelens. Van der Velden laat je op meerdere momenten echt meeleven met de personages, zoals op het moment dat Flo achtergelaten wordt in de winkel, omdat haar moeder en Iris te druk zijn met de fans van Iris of op het moment dat Flo iets online zet over Iris. Op deze momenten krijg je als lezer medelijden met beide hoofdpersonages. Door de schrijfstijl van Van der Velden kun je je goed inleven in de gevoelens van de personages. Echter, dit is ook het enige waar je achter kunt komen. In het verhaal zelf kom je haast niets te weten over hoe de personages eruit zien en wat voor hobby´s ze hebben. Het hele verhaal staat centraal om het vloggen, maar hebben de meiden verder geen hobby´s?

De samenvatting op de achterkant van het boek eindigt met de zinnen: Wat gebeurt er als ze haar zus online ontmaskert? Dan vergeten ze vast nooit meer wie Flo is… Deze allesonthullende zinnen zorgen ervoor dat je direct weet dat Flo iets ontdekt van Iris wat niemand anders weet. Dit, in combinatie met de toch wel vrij expliciete voorkant, haalt een groot deel van de spanning weg. Het geheim van de YouTube-ster wordt al snel weggegeven. Jammer.

Wat heel aantrekkelijk is aan dit verhaal is dat er meer gebeurt dan alleen de bekendmaking van het geheim van Iris. Flo komt er zelf achter hoe moeilijk het is om te vloggen en daarmee bekend te worden. Bovendien komt ze erachter dat het niet altijd even leuk is om bekend te zijn. Van der Velden bespreekt de voor- en nadelen van bekend zijn uitgebreid en op zeer toegankelijke wijze. Zo krijgt de lezer echt een goed beeld van hoe het zou zijn. Tot slot oppert Van der Velden andere thema´s binnen de ´internetwereld´, hetzij niet heel diepgaand of volledig uitgewerkt.

Toen ik de achterkant van het boek gelezen had dacht ik dat het een verhaal zou zijn rondom de bekendheid van Iris en dat Flo zich altijd eenzaam zou voelen. Echter bracht Het geheim van de YouTube-ster mij een heel ander verhaal waarin de bekendheid van zowel Iris als Flo centraal stond. Daarnaast komen de voor- en nadelen van het bekend zijn goed naar voren. Het boek is zeker een aanrader voor fans van YouTube en voor kinderen die misschien ook wel willen gaan vloggen, want naast de nadelen die besproken zijn, zijn er ook echt wel voordelen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *