blogpost,  Recensie

Gonnie gaat varen – Olivier Dunrea (Marloes)

Maandag met meer dan letters: Gonnie gaat varen.. nu écht!

 In de leeswereld domineren de boeken. Kinderboeken, Young Adultboeken, thrillers, romans, detectives, science fiction, oorlogsboeken; iedereen heeft er vast wel een paar thuis liggen. Boeken vol letters, hoofdstukken en delen. Echter, de leeswereld kent ook een andere kant. De boeken waarin tekst en beeld gecombineerd worden. Maandag met meer dan letters staat in het teken van deze boeken: graphic novels, geïllustreerde dichtbundels, prentenboeken en meer! Vandaag: Gonnie gaat varen.

 Al ruim vijftien jaar zijn Gonnie en Gijsje bekend bij de Nederlandse en Vlaamse peuters. Talloze boekjes over het welbekende duo verschenen, van de hand van Olivier Dunrea. Eén van die boekjes betreft Gonnie gaat varen. Waar dit eerst alleen een prachtig prentenboek was, verschijnt in 2020 een nieuwe versie: het badboekje. Het verhaal over Gonnie die samen met Gijsje en andere vriendjes gaat varen krijgt op deze manier wel een heel letterlijke betekenis.

Het verhaal gaat over Gonnie. Gonnie is op pad met een boot en komt Gijsje tegen. Ze vraagt hem of hij mee wil varen op zee. Gijsje is wel in voor een avontuur en stapt in de boot. Gonnie vaart verder en komt verschillende andere vriendjes tegen. Iedereen vraagt ze mee te gaan, om zo het avontuur zo groot mogelijk te maken.

Het verhaal van Dunrea is niet zozeer verrassend of humoristisch. Toch blijkt het in veel opzichten geslaagd. Allereerst heeft het ongetwijfeld te maken met het geweldige duo Gonnie en Gijsje. Het tweetal is aandoenlijk, zorgt voor herkenning en is bovenal vrolijk en open. De kleurstelling van de eendjes is warm: donkergeel en oranje. De schetsen zijn simpel: geen gedetailleerde eendjes vol losse veren, maar gewoon twee eendjes met hier en daar wat plukken op hun kopjes; de een met rode laarsjes, de ander met blauwe.

Ook de simpelheid van het verhaal scoort punten. De zinsbouw straalt eenvoud uit en rijmt: ‘Dag Eddie, ga je mee?’ ‘Lekker varen op zee?’ Dunrea herhaalt keer op keer dezelfde soort zinnen, waardoor het voor jonge luisteraars aantrekkelijk wordt mee te praten op de tekst. Op die manier kan al snel een interactief voorleesspel ontstaan.

Tot slot mag de boodschap van het verhaal zeker niet in de wind geslagen worden: “Samen is leuker dan alleen”. Dunrea maakt met het verhaal heel duidelijk dat niemand buitengesloten mag worden. Klein of groot, jong of oud, geel of oranje; het maakt niet uit. Iedereen hoort erbij. Dit boekje illustreert deze boodschap zeer duidelijk met een wonderschoon tafereel in het einde van het verhaal.

Gonnie en Gijsje scoren in hun eenvoud. Dunrea maakt geen overvolle pagina’s en ontwikkelt geen ultracomplex verhaal. Het blijft bij die ene boodschap en dat is perfect voor een avondlijk badderavontuur, samen met Gonnie en Gijsje.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *