Fijne verjaardag, Muis
blogpost,  Recensie

Fijne verjaardag, Muis – Lucy Cousins (Emy)

Fijne verjaardag, Muis
Categorieën: ,
Author:
leeftijdscategorie:

Hieperdepiep….. HOERA!

Het is weer zover; Muis is jarig! En ze nodigt al haar vrienden uit om haar verjaardag te kunnen vieren. Al deze vriendjes nemen cadeautjes mee. Er zijn ballonnen en heel veel kaartjes binnengekomen voor Muis. Ze gaan allerlei leuke dingen doen, zoals verstoppertje, en uiteindelijk gaan ze een lekkere feestmaaltijd eten. Muis heeft niet alleen haar dierenvriendjes uitgenodigd, ze heeft jou ook uitgenodigd. Kom jij ook op de verjaardag van Muis? Lucy Cousins hoopt wel dat jij ook aanschuift bij de verjaardag van Muis. Daarom beschrijft zij in Fijne verjaardag, Muis wat je allemaal gaat doen als je naar deze verjaardag toe gaat.

Cousins richt zich met haar verhaal op de peuters van 1 tot 4 jaar. Ik adviseer het boekje iets langer te laten liggen en te pakken wanneer de peuter met iets meer zorg omgaat met het boekje. De flapjes die opgetild moeten worden kunnen door een kind van ongeveer 1 jaar wel getild worden, maar de tabjes die uitgetrokken moeten worden moeten met zorg uitgetrokken worden. Ook moet je een kaartje uit een envelop halen en deze er vervolgens weer instoppen (als je het boek in goede kwaliteit wilt houden). Daarvoor zou mijn advies zijn om dit of zelf uit te trekken, of het boekje iets langer in de kast te houden zodat je peuter iets ouder is. Het verhaal zelf is wel goed te begrijpen voor kinderen van 1 tot 4 jaar, dus daarmee sluit Cousins goed op de belevingswereld van deze kinderen.

Terugkerend op de flapjes in het boek is er één flapje wel heel erg opvallend. Zeker voor deze hedendaagse tijd met veel zaken rondom de #metoo. Op pagina 3 trekt Muis namelijk haar feestkleding aan en de lezer mag op dat moment onder haar jurkje kijken! Hoewel bekend is dat peuters nog weinig begrijpen van wat ze doen en zeker nog niet bekend zijn met #metoo, vind ik het wel bijzonder dat dit voorkomt in een kinderboek. Desalniettemin zijn alle andere flapjes wel heel mooi en passend bij het verhaal!

Daaropvolgend kijken we naar de illustraties die in het boek aanwezig zijn. Eerst worden deze beoordeeld op de vormen en daarmee zonder kleur. De illustraties zijn geweldig ontworpen en vullen het verhaal echt aan! Hoe de illustraties ook op de flapjes en de tabjes doorgaan is een sterke eigenschap van Fijne verjaardag, Muis. Het enige wat eventueel in een volgend boek veranderd zou kunnen worden, zijn de gezichtsuitdrukkingen. Pas op de laatste bladzijde verandert de gezichtsuitdrukking van Muis. Misschien zou Cousins een volgende keer eerder in het boek ook al diverse uitdrukkingen kunnen toepassen in het boek, zoals een verbaasde/zoekende blik in de ogen van degene die bij verstoppertje moet zoeken of een verrassende blik in de ogen van Muis wanneer zij haar cadeautjes mag openen. Het is natuurlijk elke keer een verrassing wat je gaat krijgen!

Wanneer er gekeken wordt naar de kleuren, dan zien we vooral complementaire kleuren. De kleuren vullen elkaar aan, waardoor ze heel goed naar voren komen. Wanneer je Muis een blauw jurkje aan zou trekken en ze zou tegen een blauwe muur staan dan zie je het jurkje niet heel sterk. Nu staat ze in een rood jurkje tegen een blauwe muur waardoor zowel het jurkje, als Muis zelf, als de muur heel goed naar voren komen. En niet alleen bij de kleren van Muis is daaraan gedacht. Alle dierenvriendjes hebben een kleur kleren aan die tegenover hun eigen kleur staat zodat alles duidelijk naar voren komt!

Kortom, Lucy Cousins heeft met Fijne verjaardag, Muis een fantastisch peuterboek geschreven. Het boek is super mooi geïllustreerd, maar de tabjes zorgen ervoor dat de peuter wel iets ouder zou moeten zijn voordat hij/zij in dit boekje gaat lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *