blogpost,  Recensie

Meisje A – Abigail Dean (Lisa)

Meisje A
Categorieën: ,
Author:
Genres: ,
Publisher:
titel:
leeftijdscategorie:

Alexandra Gracie (Lex) is 15 jaar wanneer ze uit het huis van haar ouders weet te ontsnappen. Ze werd er samen met haar vier broers en twee zussen vastgehouden door haar ouders. De jarenlange verwaarlozing en mishandeling laat zijn sporen na bij Lex en haar familie. Als haar moeder tijdens haar gevangenisstraf kom te overlijden, wordt Lex opnieuw geconfronteerd met haar eigen verleden. Haar moeder laat haar kinderen het huis na. Lex en haar jongere zus Evie willen deze horrorwoning omtoveren tot iets positiefs. Hiervoor moeten ze alleen hun andere broers en zussen weten te overtuigen. Ze gaan allemaal op een andere manier om met hun eigen verleden, maar dragen ook elk hun eigen littekens met zich mee.

Dit is de eerste roman van Abigail Dean, die in het dagelijks leven aan de slag is als advocate. Het verhaal wordt verteld terwijl Lex al haar broers en zussen opzoekt om de erfenis te bespreken. Er wordt teruggeblikt op hun jeugd en we krijgen meteen te horen wat voor effect de mishandeling heeft gehad op hun huidige leven.

Abigail Dean heeft is niet bang om controversiële onderwerpen aan te snijden. Zonder al te veel in detail te treden, kan ik stellen dat misbruik, doodslag en verwaarlozing allemaal de revue passeren. Er wordt zelfs gezinspeeld op het drama van de herhaling, waarin wordt beschreven dat het slachtoffer van misbruik een groter risico loopt om op latere leeftijd de dader te worden. Het engste is misschien nog wel dat Meisje A voor een groot deel gebaseerd is op waargebeurde misdaadverhalen. Het leest ook een beetje alsof je een true crime documentaire aan het kijken bent. Het is op momenten moeilijk om te lezen, maar je kan toch niet stoppen.

Verder is er ook nog Lex haar eigen verleden, waarover we mondjesmaat info krijgen toegeworpen. De grote apotheose waar alle stukjes samenvallen is hartverscheurend. Nadat ik het boek uitlas, voelde ik de behoefte om even te gaan zitten en alles over me heen te laten komen. Het laat je beseffen hoe belangrijk de kindertijd is in onze verdere ontwikkeling naar volwassene. Meisje A is een roman die niet in je koude kleren gaat zitten. Het is zeker een aanrader als je houdt van de zwaardere psychologische roman of van het kijken naar de true crime documentaires op tv.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *