Een jongen met de naam Kerstmis
blogpost,  Recensie

Een jongen met de naam Kerstmis – Matt Haig

Als je een van die mensen bent die gelooft dat sommige dingen onmogelijk zijn, moet je dit boek nu wegleggen. Dan is het niks voor jou. Want dit boek staat VOL met onmogelijke dingen. Nog steeds aan het lezen? Mooi. Laten we dan beginnen…

Nikolas leeft met zijn vader in een klein huisje midden in de bossen in Finland. Zijn moeder is al een tijdje overleden en met z’n tweeën hebben ze het niet breed. Elk jaar leeft Nikolas toe naar Kerstmis, niet alleen omdat het zijn verjaardag is, maar ook omdat hij houdt van de sfeer en de magie. Wanneer zijn vader de kans krijgt op een geheime missie te vertrekken waar hij misschien veel geld aan verdient en een nieuw leven mee kan opbouwen samen met zijn zoon, betekent dat ook dat Nikolas dit jaar op zijn verjaardag alleen zal zijn met zijn vreselijke tante. Hij besluit het heft in eigen handen te nemen en zijn vader achterna te reizen…

De Nederlandse lezers kunnen sinds vorige week genieten van de film A boy called Christmas op Netflix! In België is de film momenteel nog niet beschikbaar via de streamingsdienst, maar hopelijk komt daar snel verandering in want wat een leuk verhaal is dit! Als je houdt van kerst, een mooi verhaal en vooral een hele hoop magie dan is dit een mustread voor de maand december en tijdens de feestdagen.

Het boek start met een voorwoord van de auteur waarin hij uitlegt hoe dit verhaal is ontstaan. Hartverwarmend om te lezen dat hij met dit boek een antwoord wilde formuleren op een vraag van zijn toen zesjarige zoon. Daarnaast is het eerste hoofdstuk, na het voorwoord, ook echt gericht aan de lezer. De verteller daagt je uit om alles wat je kent en weet los te laten en te geloven in magie en het onmogelijke. Als je dat niet kan, leg je dit boek maar beter aan de kant. Hierdoor ben je meteen nieuwsgierig en voel je je verbonden met het boek.

Het is een tijdje geleden dat ik nog een jeugdboek las dat zo hartverwarmend was als Een jongen met de naam Kerstmis. Terwijl je aan het lezen bent zie je de scènes ook tot leven komen, dus dat het een film is geworden, zou geen verrassing mogen zijn. Nikolas is voor de jongere lezers een fijn hoofdpersonage om te volgen; hij is nieuwsgierig, durft geloven in het onmogelijke en gaat een spannend avontuur aan. Daardoor ligt het verteltempo heel hoog. Het grote voordeel is dat de lezer zijn concentratie en inleving geen seconde verliest, maar af en toe gaat het misschien net iets te snel. Dat kan de pret niet drukken want het blijft een geweldig avontuur boordevol magie dat de lezer even de werkelijkheid kan laten vergeten. En dat is de magie van een goed boek.

Heb je na Een jongen met de naam Kerstmis nog zin in meer avontuur en magie? Dan kan je verder in deel twee en deel drie: Het meisje dat Kerstmis redde en Vader Kerstmis en ik. Geen betere manier om december te starten! Voor lezers vanaf 8 jaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *