blogpost

You: boek versus serie

Binnenkort verschijnt zowel het tweede seizoen als het tweede boek van YOU, een reeks op Netflix die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Caroline Kepnes. Het tweede boek zal als titel Verborgen verleden krijgen.

We volgen opnieuw de charmante, maar gevaarlijke Joe Goldberg. Hij ontmoet Amy en voelt zich enorm aangetrokken tot haar, tot zij besluit de benen te nemen en vertrekt naar Los Angeles. Joe ziet geen andere optie dan haar volgen om wraak te nemen. Maar dan leert hij de vrouw van zijn dromen kennen: Love. Kan hij een toekomst opbouwen met haar? Of steekt zijn verborgen verleden daar een stokje voor?

Ik ben enorm benieuwd naar zowel het tweede boek als seizoen van deze serie. Maar voor het zover is, wil ik graag jullie geheugen opfrissen en de serie en het boek tegenover elkaar zetten.

Kennen jullie Beck nog? De knappe blondine wandelt op een dag de boekenwinkel binnen waar Joe werkt en ze raken meteen aan de praat. Joe valt als een blok voor de vrolijke Beck en raakt stilaan maar zeker geobsedeerd door haar. Hoe beter hij haar leert kennen, hoe meer hij over haar wil weten en deze drang naar informatie neemt serieuze proporties aan. Hij dringt steeds dieper en dieper door in Becks leven en dat heeft fatale gevolgen…

Lezers die de serie en/of het boek nog niet hebben bekeken/gelezen, maar dat wel nog gaan doen, raad ik aan de volgende paragrafen over te slaan in verband met mogelijke spoilers.

Dan volgt natuurlijk de levensbelangrijke vraag: welk van de twee is het leukst? Het boek of de film?
Dat is bij deze reeks geen van te voren uitgemaakte zaak. Hoewel ik een boekenworm ben in hart en nieren, moet ik toegeven ook enorm van de serie genoten te hebben. Dit is zelfs een van de uitzonderingen waarbij ik eerst de serie keek en daarna pas het boek las, oeps!

Maar waarin verschillen ze dan van elkaar?
Uiteraard vertellen ze allebei het verhaal van Beck die de knappe Joe leert kennen. Alleen is die Joe lichtjes verschillend in beide versies. In de serie leer je hem kennen als een knappe, gedreven jongeman met een hart voor boeken. Hij is charmant en weet Beck onmiddellijk om zijn vinger te winden. Naarmate zijn acties meer en meer beginnen te lijken op stalking en hij zelfs nog enkele stappen verdergaat dan dat, verliest de lezer langzaam zijn sympathie voor Joe, hoewel het moeilijk blijft hem echt te haten. In het boek maakt de lezer kennis met een Joe die vanaf de allereerste bladzijde anders is. De afstand is groter tussen de lezer en Joe, omdat hij er bijzondere gedachten op nahoudt en zijn foute ideeën en handelingen komen in zijn gedachtegang sneller naar voren in het boek. Hierdoor heb je in het boek minder sympathie voor Joe en val je niet als een blok voor hem waardoor je meteen doorhebt wat een eng iemand hij is. Nochtans is zijn manier van handelen vanuit een psychologisch standpunt in beide versies boeiend; hij gaat steeds een stapje verder voor de persoon die hij graag ziet, maar op een bepaald moment overschrijdt hij een grens.

Een ander opvallend groot verschil is de humor. We volgen zowel in de serie als het boek de gedachten van Joe, maar in het boek komen ze beter bij je binnen. Zijn cynisme, sarcasme en ondertoon zijn beter voelbaar in het boek en verdwijnen in de serie naar de achtergrond. Nochtans zorgt dit voor een luchtige wending in het verhaal wanneer de plot zwaar lijkt te worden en is dit een absoluut pluspunt wat ontbreekt in de serie. Humor is namelijk ook charmant en hierdoor verdoezelt Joe in het boek zijn vreemde gedrag. In de serie is het gedrag van Joe minder verklaarbaar.

Ik moet toegeven dat de serie me sneller te pakken had dan het boek, maar eenmaal je volledig in het verhaal van het boek zit, gaat dit wel dieper en komt het verhaal harder binnen dan bij de serie. Daarnaast creëer je in het boek een diepere band met Joe en Beck, waar je in de serie iets makkelijker beide personages kan loslaten.

Beide versies hebben absoluut hun plus- en minpunten. In de serie vond ik Joe als personage iets sterker neergezet, maar in het boek komt zijn karakter duidelijker naar boven en snijdt het verhaal dieper, waardoor het langer blijft hangen. Ik ga dus zonder twijfel zowel het tweede boek lezen als het nieuwe seizoen kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *