blogpost,  Recensie

Dit boek gaat NIET over mevrouw en haar kakkerlakken – Marieke Van Hooff

Dit boek gaat NIET over mevrouw Moes en haar kakkerlakken. Marieke Van Hooff laat in de plaats van mevrouw Moes de familie Ginderachter aan het woord: vader, moeder en zoon Wigbert Ginderachter. Deze familie lijkt op het eerste zicht normaal, maar elke dag tussen 10 en 12 uur beginnen ze te wiebelen. Zo hard dat Wigbert op school zelfs in de wiebelkast moet om niets stuk te maken. Daarnaast komen er in dit verhaal ook ringstaartmaki’s, een bijzondere butler en de president van Madagaskar voor.

Dit boek gaat NIET over mevrouw Moes en haar kakkerlakken is een hilarisch kinderboek, dat in principe geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar, maar zeker ook door volwassenen kan worden gelezen. Een van de leukste elementen aan dit boek is het wisselende vertelperspectief. Marieke Van Hooff, de vertelster van het verhaal, wordt regelmatig onderbroken dor haar personages, waarbij er heel wat discussies volgen. Deze grappige gesprekken zorgen voor een bijzonder originele sfeer doorheen het hele boek en maken dat dit boek leest als een trein. Doordat de auteur haar personages elk een ander lettertype toekent, is het perfect duidelijk wie er aan het woord is, wie wie onderbreekt en ook wie met wie ruzie maakt.

Hoewel het verhaal te absurd is voor woorden en best ver van de werkelijkheid afligt, ga je als lezer volledig op in het verhaal van de Ginderachters. De humor die Van Hooff creëert door de personages ook aan het woord te laten en vooral hun eigenwijze karakter zorgen ervoor dat de lezer geen moment afhaakt. Kinderen en jongere of minder ervaren lezers zullen genieten van dit toegankelijke, grappige en vlotte verhaal, maar ook getrainde, oudere lezers zullen genieten van de Ginderachters en hun gekke manieren.

Als je niet goed weet hoe je je kinderen aan het lezen krijgt of op zoek bent naar een boek om de leesmicrobe aan te wakkeren, dan zit je goed met Dit boek gaat NIET over mevrouw en haar Kakkerlakken. Dankzij de bijzondere, grappige personages, hun interacties met de verteller en de aanvullende prenten en het spelen met zwart en wit is dit boek geslaagd in alle opzichten. Dit is een verhaal om met volle teugen van te genieten en eens lekker luidop te lachen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *