Shelton & Felter
blogpost,  Recensie

De zwarte dood – Jacques Lamontange (Shelton & Felter #1)

Isaac Shelton en Thomas Feller zijn een bijzonder duo. Shelton is een gewezen bokser, heel erg groot en breed gebouwd, maar ondertussen is hij journalist. Niet dat dat op dit moment zo’n succes is want er worden amper stukken van hem gepubliceerd. Feller daarentegen is boekhandelaar, zeer klein van gestalte en een beetje wereldvreemd. Wanneer de twee elkaar ontmoeten, beslissen ze samen moordzaken op te lossen. Door gebruik te maken van Feller zijn denkvermogen en Sheltons journalistieke vaardigheden hopen ze sneller te zijn dan de politie…

De zwarte dood is het eerste avontuur van het geweldige duo Shelton & Felter. Je ziet meteen aan de cover dat het best grappig is om hen samen te zien want het contrast kon niet groter zijn. De invulling van de karakters is daardoor misschien ook wel een beetje cliché, zowel op zicht als inhoudelijk, maar het werkt waardoor het in dit verhaal helemaal niet stoort. Felter, de kleine intellectueel, is inderdaad heel erg analytisch aangelegd (omdat hij boekhandelaar is wellicht) en is het ‘brein’ van het duo, terwijl Shelton als ex-bokser meer de spierkracht bezit.

Los van dat cliché is het wel een combinatie die zorgt voor humor. Felter spreekt af en toe met moeilijke woorden, denkt lang na over dingen, terwijl Shelton altijd heel rechtuit spreekt en eerder van het type ‘eerst doen, dan denken’ is. Dat brengt een hele fijn vibe in het verhaal en maakt de hele setting meteen wat luchtiger. De kleuren en stijl van de illustraties doen denken aan Sherlock Holmes, maar met een eigen twist aan het verhaal. Het is duidelijk dat het verhaal zich een eeuw geleden afspeelt, door de donkere kleuren, het decor, de verwijzingen naar bepaalde gebeurtenissen en af en toe zorgt dat ervoor dat jongere lezers niet onmiddellijk begrijpen naar wat er precies wordt verwezen. Desondanks wordt er wel informatie voorzien, in voetnoten bijvoorbeeld en worden ook Engelse toevoegingen daar vertaald.

Deel één rond speurdersduo Shelton & Felter smaakt alles naar meer! Ze zijn heel grappig om samen te zien, zoals op de cover, maar het is ook vermakelijk en spannend om met hen op avontuur te gaan. Op die manier zorgt De zwarte dood ervoor dat lezers reikhalzend zullen uitkijken naar een nieuw avontuur en graag opnieuw een zaak willen onderzoeken met de twee heren. Zeer geslaagd concept, fijne illustraties en een goede balans tussen humor en spanning!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *