blogpost,  Recensie

De tovenaar van Oz – L. Frank Baum

De tovenaar van Oz
Categorieën: ,
Publishers: ,
leeftijdscategorie:
Illustrator: Marieke Nelissen

Maandag met meer dan letters: terug naar de klassiekers

In de leeswereld domineren de boeken. Kinderboeken, Young Adultboeken, thrillers, romans, detectives, science fiction, oorlogsboeken; iedereen heeft er vast wel een paar thuis liggen. Boeken vol letters, hoofdstukken en delen. Echter, de leeswereld kent ook een andere kant. De boeken waarin tekst en beeld gecombineerd worden. Maandag met meer dan letters staat in het teken van deze boeken: graphic novels, geïllustreerde dichtbundels, prentenboeken en meer! Vandaag: De tovenaar van Oz!

Doortje en haar hondje Toto wonen in Kansas, samen met haar oom Henry en haar tante Em. Wanneer op een dag een hevige storm over het gebied raast, worden Doortje en Toto met het huisje weggeblazen en komen ze terecht in de wonderbaarlijke wereld van Oz. Dit land loopt vol bijzondere wezens en magie is dagelijkse kost. Maar Doortje mist haar tante en oom en wil graag zo snel mogelijk terug naar huis. De enige die haar daarbij kan helpen is de tovenaar van Oz, de heerser over het land. Doortje en Toto gaan op zoektocht naar de geheimzinnige tovenaar en ontmoeten op hun tocht een vreemde leeuw, een pratende vogelverschrikker en een blikken boswachter. Elk hebben ze hun wens en ze besluiten met Doortje en Toto mee te gaan naar de tovenaar van Oz. Al blijkt dat niet zo vanzelfsprekend…

De tovenaar van Oz is een ware wereldklassieker geworden. L. Frank Baum schreef dit verhaal in 1900 en na tal van bewerkingen en films is er nu ook dit nieuwe boek van uitgeverij Lemniscaat. Prachtig uitgegeven met harde kaft, mooi ingebonden en voorzien van illustraties is dit een boek dat zeker niet in je collectie mag ontbreken.

Ik moet toegeven dat ik het verhaal van Oz nooit volledig heb gelezen en er dus ook niet helemaal bekend mee was. Het is een van de verhalen die in mijn jeugd meer op de achtergrond zijn beland, maar deze uitgave is zo mooi en het verhaal is uiteraard echt een klassieker, waardoor ik het tijd vond worden om het te lezen. En daar heb ik absoluut geen spijt van.

Het verhaal van Oz is doorweven met magie maar toch blijft het heel dicht bij de lezer. Dankzij de realistische gebeurtenissen die worden gecombineerd met sprookjesachtige elementen leest het boek vlot weg en leef je mee met Doortje en de andere personages. Daarnaast biedt het verhaal enkele waardevolle lessen aan zijn lezer en is het een perfect boek om telkens opnieuw vast te nemen en keer op keer te herbeleven.

De prachtige prenten geven een nostalgisch gevoel, net zoals de uitgave met hardcover, alsof je het originele verhaal en boek uit 1900 vasthoudt. Dit geeft een extra tintje magie aan het lezen van het avontuur van Doortje waar jong en oud van zullen kunnen genieten. Ideaal om voor het eerst kennis te maken met de wonderlijke wereld van Oz of om steeds opnieuw en opnieuw op te gaan in de magie van het verhaal!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *