blogpost,  Recensie

De prins en de naaister – Jen Wang

Het verhaal van De prins en de naaister speelt zich af in Parijs. De koning en de koningin zijn op zoek naar een bruid voor hun zoon, prins Sebastian. Die laatste ziet het eigenlijk helemaal niet zitten om nu, op zijn zestiende, al na te denken over trouwen. Hij heeft te druk met het verbergen van een groot geheim dat nooit of te nimmer het daglicht mag zien. De enige die van zijn geheim op de hoogte is (buiten zijn trouwe bediende), is Frances. Zij wordt door de prins aangenomen als zijn persoonlijke naaister en ontwerpt de mooiste jurken voor hem die hij ’s nachts toont aan Parijs als zijn alter ego: Lady Crystallia. Niet alleen Sebastian, maar ook Frances heeft grote dromen. Ze wil graag een bekende ontwerpster worden, maar dat kan niet zolang ze voor de prins werkt want niemand mag te weten komen dat hij jurken draagt. Kan zij haar dromen opzij zetten om het geheim van Sebastian te beschermen?

Wat een prachtig verhaal is dit! De cover doet natuurlijk al vermoeden dat dit een heel mooi boek is, maar kan aan de binnenkant absoluut niet tippen. De illustraties aan zich zijn een waar meesterwerk, maar de boodschap en de thema’s die dit verhaal bevat en de manier waarop die gebracht worden, verdienen wat mij betreft alle lof. Dit is een boek dat elke school en elke bibliotheek moet hebben om jongeren te laten kennismaken met het breekbare geheim van Sebastian.

De prins en de naaister gaat over jezelf kunnen zijn. Sebastian draagt namelijk graag jurken, maar daar als prins voor uitkomen is voor hem onmogelijk. Hij vreest vooral de veroordeling van zijn vader en moeder en blijft daarom zijn alter ego angstvallig verstoppen. Daarmee breekt Sebastian het hart van de lezer want het is verschrikkelijk om te zien hoe hij zijn echte ik verbergt om te kunnen voldoen aan de verwachtingen die de koning en de koningin hebben. Zonder al te veel over het einde te verklappen en weg te geven wat er gebeurt, is de boodschap van de ouders van Sebastian op het einde hartverwarmend en kan het zoveel jongeren een steun bieden in de zoektocht naar zichzelf.

Gelukkig is er in het verhaal van Sebastian ook een lichtpuntje: Frances. Zij accepteert hem wel zoals hij is en wil haar eigen dromen aan de kant zetten om zijn geheim te beschermen. De vriendschap tussen hen is zo mooi en zo tastbaar dat ook dat de lezer naar de keel grijpt. Ongelooflijk hoeveel gevoel de illustrator heeft kunnen leggen in de tekeningen. Dat effect wordt enkel maar versterkt door de tekst, maar de tekeningen zijn zonder twijfel het echte uitgangspunt.

De prins en de naaister is zonder twijfel één van de meest ontroerende boeken die ik ooit las. Identiteit, vriendschap en jezelf kunnen zijn vormen de drie belangrijkste thema’s in het boek en dat toont meteen aan wat voor meerwaarde deze graphic novel is voor jongeren vanaf twaalf jaar. Een pareltje!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *