blogpost,  Recensie

De aarde heeft jou nodig! – Philip Bunting (Véronique)

De aarde heeft je nodig is een wegwijzer die op niveau van kinderen heel simpel voorstelt hoe en door wie afval ontstaat, en wat we eraan kunnen doen om het te minderen. Want de aarde heeft ons echt wel nodig bij bepaalde stappen.

De cover van dit kinderboek is direct duidelijk met de wereldbol die lacht in het midden van de bladschikking. Kinderen van verschillende nationaliteiten vind je rond die de aarde die ze netjes willen houden. De wereld heeft iedereen nodig om zich druk te maken over het probleem van afval!

Deze prachtige hardcover is schitterend geïllustreerd. Dit is het werk van de schrijver Philip Bunting. Hij zorgt ervoor dat de wisselwerking tussen voorlezer en luisteraars groot is. Maar ook zij die alleen naar de prenten kijken zullen uiteindelijk het hele verhaal helemaal meehebben. Iedereen kan gewoon meegenieten. Je hebt delen die best door de betere lezer worden voorgelezen, maar op diezelfde pagina staat ook een tekening die de tekst ondersteund en waar je met je kind of kinderen in de klas, kan mee in interactie gaan. Hier en daar kan je de kinderen zelf iets laten lezen, want korte zinnen en woordjes springen in het oog.

Iedere dubbele pagina zet je aan het nadenken. Je kan er zo mee aan de slag, niet alleen thuis, maar ook in de klas. Je krijgt naast het de info ook steeds een grappige afsluiter. De tijdlijn die weergeeft hoe lang het duurt vooraleer bepaald afval is vergaan is heel confronterend. Maar ik ben ervan overtuigd dat het juist die dingen zijn, die de kinderen onthouden. Ook het belang van recyclen komt aan bod en hoe leuk wordt een metalen blikje als je er een telefoon van maakt. Dus consuminder, hergebruik, recycle, benut, steek zelf je handen uit de mouwen en ga ten aanval is een leuze die iedere school die zich engageert tegenover onze wereldbol kan inzetten. Zo kan je met dit boek vanaf de kleuterklas reeds aan het werk gaan. Want kinderen bewust maken om op een correcte manier om te gaan met onze groene wereldbol, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Als goede mensen goede dingen doen, ontstaan er vanzelf goed veranderingen. Jij kunt daarvoor zorgen. De aarde heeft je nodig.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *