blogpost,  Recensie

De kleine kapitein – Paul Biegel (Emy)

De kleine kapitein
Categorieën: ,
Author:
Genre:
Publishers: ,
leeftijdscategorie:

Spannende en indrukwekkende reis

Lieve kleine kapitein,

Lieve Marinka,

Lieve dikke Druif,

Lieve bange Toontje,

Dat jullie een spannende reis maken mag duidelijk wezen. In De kleine kapitein beschrijft Paul Biegel jullie avonturen op de Nooitlek tot in de details. Jullie varen letterlijk van avontuur naar avontuur waarbij jullie onderweg allerlei schipbreukelingen redden en ook Schobbebonk wordt gered door jullie. Jullie beginnen de tocht naar het land van Groot en Groei, waar jullie al snel het formaat van een volwassene krijgen. Alleen op de terugweg naar huis blijkt dat jullie al heel snel krimpen tot jullie oorspronkelijke lengte. Wel hebben jullie op dit eiland een eerste schipbreukeling gered, en hij vraagt jullie om ook de andere schipbreukelingen te redden. Bij elke reddingspoging komen jullie weer in bijzondere avonturen terecht. Zo worden jullie opgeslokt door het fenomeen eb en vloed waarbij jullie kennismaken met de zeetuin van vader Blauwkrab. Ook hebben jullie een zware tijd op het land van Waan en Wijs waarbij jullie veel zware testen moeten volbrengen om weer weg te kunnen komen. Jullie laatste avonturen beleven jullie met de reden om de schatten aan de grote heer van Schrik en vreze terug te geven. Alleen blijkt deze heer niet meer te leven, en moeten jullie op zoek naar de kinderen van deze heer.

Op jullie reis komen jullie veel verschillende personen tegen. Hierdoor is het voor de lezer soms lastig te onthouden welke persoon jullie bij welk avontuur hebben ontmoet. Kleine kapitein: jij kunt alles gelukkig wel goed onthouden, en dat is het belangrijkste! Jullie ontmoeten niet alleen personen op jullie reis, nee Paul Biegel heeft ook een avontuur beschreven waarin jullie op een eiland met allerlei circusdieren terecht komen. De meest bijzondere figuren waren de dochters van vader Blauwkrab, die zo konden zingen dat de volwassen schipbreukelingen helemaal verdoofd waren. Gelukkig waren jullie daar met de oplossing om zeewier in de oren te doen, zodat de schipbreukelingen de dochters niet meer konden horen, heel slim!

Marinka, bange Toontje en dikke Druif: de keuze die jullie hebben gemaakt om met kleine Kapitein mee te gaan varen, is een keuze die andere kinderen misschien zelf niet zouden maken. Jullie horen eigenlijk nog naar school te gaan, maar kiezen ervoor om naar het land van Groot en Groei te gaan, met als doel om zo groot te worden dat je niet meer naar school hoeft te gaan. Dat zouden andere kinderen waarschijnlijk ook wel willen, maar alles wat erbij komt kijken nemen zij niet graag over. Bange Toontje: jij koos er niet voor om mee te gaan en bent uiteindelijk per ongeluk mee gegaan. Wat vond je het spannend, maar wat heb je het goed gedaan! Een stoere jongen ben jij! De lezer leert jullie vier echt goed kennen, maar de andere personages zijn lastiger te begrijpen. Er wordt een heel algemeen beeld geschept bij de meeste personages, waardoor de lezer ook geen gevoel bij deze personages krijgt. Gelukkig hebben jullie daar een oplossing voor! Jullie vertellen er allerlei verhalen bij, waardoor de lezer wel een gevoel bij de personen kan krijgen! En zelfs de gemeenste persoon, kan aardig of zielig gevonden worden.

De verhalen van jullie, in De kleine kapitein, zijn soms lastig te begrijpen voor een lezer van 10 jaar. Waar al eerder genoemd werd dat er veel personages in voorkomen, komt er soms ook lastig taalgebruik aan bod. Een deel van deze taal hoort bij het vaktaal van een schipper, en dat probeert de kleine kapitein zo veel mogelijk uit te leggen. Sommige woorden, zoals galeischuit, werden niet uitgelegd, waardoor het voor een jonge lezer lastig te begrijpen is.

Lieve kapitein, lieve Marinka, lieve Toontje en lieve Druif, de lezer zal heel veel respect hebben voor de avonturen die jullie samen met de Nooitlek beleefd hebben. Waar het af en toe lastig te volgen is, zorgen jullie er met elkaar voor dat de lezer het verhaal toch weer goed kan begrijpen. Jullie leggen de grootste dingen tot in de details uit. In deze omnibus, De kleine kapitein, zijn alle avonturen van de vier vrienden, geschreven door Paul Biegel, verzameld. Hierdoor kan de lezer blijven lezen en dat maakt het ontzettend aantrekkelijk. Het boek is voor de jonge avonturiers zeker een aanrader! De avonturen blijven je boeien waardoor je wilt blijven lezen.

Liefs,

 Van een avontuurlijke lezer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *