blogpost,  Recensie

De jongen achter in de klas – Onjali Q. Rauf

Alexa en haar vrienden zitten samen in de klas en leiden het leven van een typische negenjarige. Maar dat verandert wanneer de lege stoel achter in de klas opeens niet meer leeg is. Er zit een jongen op: Ahmet. Alexa vindt hem, net als de rest, eerst raar want hij praat niet met hen, lacht niet om grapjes en eet niet wat alle andere kinderen eten. Wanneer Alexa en haar vrienden erachter komen dat Ahmet is moeten vluchten uit zijn land door oorlog, verandert hun kijk op de jongen. Hij weet niet waar zijn ouders zijn, spreekt de taal niet en heeft alles achtergelaten omdat ze door kogels en bommen werden bedreigd. Alexa en haar vrienden willen Ahmet helpen en bedenken al snel een plan…

De jongen achter in de klas heeft heel wat gemeen met een boek van Lemniscaat dat ik een tijdje geleden las, namelijk Mag ik naast je zitten?. Allebei zijn het prachtige jeugdboeken die het verhaal vertellen van een nieuwe jongen in de klas, maar ze behandelen toch andere thema’s. In De jongen achter in de klas staan thema’s zoals oorlog en vluchten centraal, net zoals migranten en vriendschap.

We volgen Alexa vanuit de ik-persoon. Ze vertelt het verhaal zelf, waardoor de lezer onmiddellijk mee haar hoofd in kruipt. Hierdoor zie je ook meteen de kijk van kinderen op concepten zoals oorlog en vluchtelingen. Wanneer Ahmet voor het eerst in de klas verschijnt, vinden kinderen hem raar omdat hij anders is. Maar als Alexa en haar vrienden horen waarom en wat er is gebeurd, veranderen hun ideeën over de jongen meteen. De auteur geeft op een prachtige manier weer hoe snel kinderen hun vooroordelen kunnen bijschaven.

Omdat de thema’s best ingewikkeld zijn (het sluiten van de grenzen voor migranten komt uitgebreid aan bod) is het erg slim gezien van de auteur om het hoofdpersonage te rade te laten gaan bij haar moeder. Zij probeert op een eenvoudige manier de moeilijke woorden en thema’s te verklaren zodat jongere lezers het verhaal kunnen volgen. Het is belangrijk om actuele thema’s begrijpbaar te maken voor kinderen van die leeftijd, omdat het een impact heeft op hun leven en hoe dat eruit ziet.

Wat de vrienden uiteindelijk beslissen te doen, ga ik niet verklappen, maar het is hartverwarmend om te zien hoe hun kinderlijke naïviteit ervoor zorgt dat alles mogelijk lijkt. En hoe ver ze willen gaan om Ahmet te helpen is prachtig weergegeven en raakt je in je hart. Het zijn heerlijke personages die een actueel verhaal aan de jonge lezer brengen waar iedereen, jong en oud, nog iets van kan leren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *