Onverwacht – Jenni Hendriks & Ted Caplan (Marloes)
Onverwacht… gevangen in een abc
Regelmatig mag ik een boek recenseren voor een uitgeverij, maar zelden word ik zo verrast als deze keer. De boosdoener? Exact: Onverwacht van Jenni Hendriks en Ted Caplan. De YA-roman, uitgegeven door uitgeverij Gottmer, behelst het verhaal van de jonge Veronica Clarke die ongepland zwanger raakt. Ze kiest voor abortus, maar moet daarvoor bijna 1600 kilometer rijden. Samen met aartsvijand en vroegere vriendin Bailey, gaat ze op pad. Deze roman valt niet te vangen in één simpele recensie. Het vraagt om meer. Het vraagt om het geijkte bijna-‘abc’-tje.
De a is van…. Abortus; iets waar het leven van Veronica na de ontdekking van haar zwangerschap om draait. De dichtstbijzijnde kliniek vraagt toestemming van Veronica’s ouders en Veronica wil het geheim houden. Er zit niets anders op; ze moet bijna 1600 kilometer reizen naar de kliniek.
De b is van… Bailey; de vroegere vriendin, maar momenteel aartsvijand van Veronica. Rebels, anders, stoer en super grappig; het past bij deze dame. Ze zorgt voor de nodige verrassende wendingen in de aantrekkelijke plot.
De c is van… Condoom; Gottmer leverde er één bij het boek!
De d is van… Daagt niet uit; het taalgebruik in Onverwacht is wat simpel. Het is aantrekkelijk, zorgt dat het verhaal gemakkelijk leest, maar daagt niet echt uit. Geen lastige woorden of lange zinnen en weinig beeldspraak, helaas.
De e is van… echte vrienden;tijdens de roman staat ook de thematiek rondom vriendschap centraal. Impliciet en genuanceerd brengen de auteurs het probleem rondom ‘schoonheidsvriendschappen’ en ‘echte vrienden’ aan bod en laten ze lezer en Veronica leren.
De f is van… Filmisch; door de beschrijvingen van Hendriks en Caplan krijg je als lezer gemakkelijk een film in je hoofd. Niet alleen de bizarre roadtrip, maar ook de gebeurtenissen voor en na de reis krijgen op die manier beeld, geluid en kleur.
De g is van… Gesprekken; iets wat Hendriks en Caplan perfect inzetten in hun verhaal. Vooral de dialogen tijdens de roadtrip, tussen Veronica en Bailey zijn interessant, humorvol en ernstig tegelijkertijd; heerlijk.
De h is van… Humoristisch; de reis met Bailey en Veronica verveelt geen moment. De bizarre gebeurtenissen, de lef van Bailey en de droge humor van deze dame zorgen voor het nodige plezier.
De i is van… Innerlijk; hier besteedden de auteurs helaas wat weinig aandacht aan. De gebeurtenissen staan voorop, maar de gevoelens en gedachten van Veronica en de problemen van Bailey verdwijnen soms in dat drukke decor.
De k is van… Kevin; de vriend van Veronica. Super knap, de hunk van de school en ontzettend succesvol… Of toch… een onbetrouwbaar, leugenachtig jongetje?
De l is van… Leedvermaak; vanaf het begin van het verhaal staat dit centraal. Veronica ongepland zwanger, aartsvijand Bailey die erachter komt en de bijna onbegonnen klus die gestart moet worden.
De m is van… misdrijf; ‘Kom op, dan gaan we weer een misdrijf plegen’ – een van de geijkte zinnen in de roman. De engel Veronica, het meisje dat nog nooit een misstap maakte, wordt gedurende de reis door Bailey in het bad vol misdrijven gegooid. Alleen dit gegeven zorgt al voor voldoende leesplezier.
De o is van… Oppervlakkigheid; het verhaal van Veronica mist wat diepgang in de verwerking van de thematiek. Hendriks en Caplan zoomen in op de gebeurtenissen, maar vergeten de emotionele kant helaas nét iets te vaak. Is Veronica werkelijk dat meisje van papier?
De p is van… Problemen; keer op keer doemen er nieuwe op. Hoewel Kevin en de abortus de twee grootste problemen in de plot lijken te zijn, worden de dames steeds weer geconfronteerd met onverwachte én verwachte moeilijkheden. Hendriks en Caplan weten dit zo te brengen, dat je als lezer niet kunt wachten tot het volgende zich aandient.
De r is van… Roadtrip; Veronica en Bailey stappen samen in de auto om de reis naar de kliniek te maken. Onderweg maken ze de meest vreemde, grappige, spannende en bedreigende dingen mee.
De s is van… Sociale media; net als in veel andere moderne romans spelen de privacyproblemen bij sociale media een rol, hetzij in dit geval een kleine. Vooral WhatsApp en het maken van foto’s van anderen (en het al dan niet plaatsen) krijgt – gelukkig heel genuanceerd – de aandacht.
De t is van… Toevalligheden; zeker in het begin van de roman val je erover: ‘Zo wreed konden de schoolgoden nooit zijn. Bailey Butler. Jefferson Highs hoogsteigen zwarte gat van woede en duisternis.’ Hoewel de plot bij vlagen aan elkaar hangt van deze ‘probleempjes’ ontstaat er niet echt een overdreven verhaal. Als lezer accepteer je de bijzondere samenloop van omstandigheden en geniet je van de rest.
De v is van… Veronica; het meest succesvolle meisje van de school. Zij is hét wondertje van de familie, maar komt voor een groot probleem te staan. Haar zwangerschap laat de toekomst in duigen vallen en plotseling heeft ze voor haar hele omgeving talloze geheimen.
De w is van… Wendingen; ondanks het feit dat de hele plot voornamelijk draait om het bereiken van de kliniek, krijg je als lezer talloze keren te maken met kleine plotwendingen. De ene verwacht, de andere onverwacht. De auteurs slagen er op deze manier in de climax uit te stellen en de lezer de ruim 260 bladzijden van A tot Z te vermaken.
De y is van… Young Adult; Onverwacht bespreekt een passend thema op een nog beter passende wijze: licht, humoristisch en lekker gecompliceerd. Eén missend onderdeel: de emotionele beleving van Veronica.
De z is van… Zwangerschap; simpel, het probleem waar het boek mee begint! Hendriks en Caplan gaan de uitdaging aan: ‘Als je tegen mensen zegt dat je een grappig boek over abortus gaat schrijven, kijken ze je meestal glazig aan en doen ze voorzichtig een paar stappen achteruit…’.
Al met al moge duidelijk zijn: Onverwacht is niet zó onverwacht, bevat een toch wel voorspelbaar plot dat regelmatig gekenmerkt wordt door toevalligheden en papieren personages, maar is bovenal een heerlijk, humoristisch, prettig geschreven en zeer aan te raden YA-roman. Het is wellicht niet het perfecte ‘voorbehoedsmiddel’, maar komt dicht in de buurt.