blogpost,  Recensie

De geheime bed & breakfast – Federica Brunini (Valérie)

Tamara en Dana runnen samen bed & breakfast ‘De Vermoeide Zeemeerminnen’. Een B&B in Malta waar de deelnemers enkel na goedkeuring van Dana en Tamara naartoe mogen komen om er aan zichzelf te werken en om te detoxen. Zo is er de Spaanse kok Olivia die gescheiden is van haar man, maar wel nog samen met hem een restaurant moet runnen, en er op de koop toe zijn nieuwe vriendin bij moet nemen. De knappe Australiër Jonas is gekomen met een missie. Hij komt de laatste wens van zijn overleden moeder in vervulling brengen: haar assen uitstrooien op de plaats waar ze geboren is.

De tweeling Lara en Lisa zijn qua uiterlijk identiek, maar innerlijk hadden ze niet meer kunnen verschillen. Lara heeft haar eigen make-uplijn en wil er altijd perfect uitzien. Elke stap die ze zet verschijnt op sociale media. Lisa daarentegen is verzonken in een depressie sinds haar man haar voor het altaar liet staan, en zoekt troost in eten en antidepressiva. En tot slot is er Vera / Eva. Ze is steeds op zoek naar de vetste roddels en verhalen over sterren en bekendheden en laat zich daarbij door niets of niemand tegenhouden. Op Malta hoopt ze informatie los te kunnen peuteren over popster Mandala Singer wiens dochtertje er tijdens een vakantie op het eiland verdronk in de Middellandse Zee. Na het tragische ongeval verdween Mandala compleet van de radar en Eva / Vera wil haar er koste wat kost terugvinden om zo een primeur in de wacht te slepen en haar collega een hak te kunnen zetten. Elk op hun eigen manier laten de leden van deze bijzondere groep hun sporen na. In de eerste plaats op het eiland, maar algauw ook in de harten van Dana en Tamara.

Mijn god wat zou ik graag een vakantie willen doorbrengen in B&B ‘De Vermoeide Zeemeerminnen’ bij Dana en Tamara! Ik denk dat iedereen wel een goede reden zou kunnen bedenken om de stress, druk, zorgen en problemen uit het dagdagelijks leven even te ontvluchten. Je kan er niet alleen tot rust komen – want de B&B is beslist niet als toeristische trekpleister bedoeld – maar vooral ook dingen verwerken en met een frisse blik en vernieuwde visie naar de toekomst kijken.

In De geheime bed en breakfast neemt Federica Brunini je mee op een ontspannende, culinaire, creatieve en spirituele reis naar het mooie eiland Malta. Het verhaal heeft ongetwijfeld een hoge feelgood-factor, maar in tegenstelling tot vele andere romans in dit genre, zet deze je ook even sterk aan het denken.

Volgende prachtige passages mochten dan ook niet ontbreken:

‘Iedereen kwam met zijn eigen bagage vol kleren, accessoires, boeken en tandpasta, maar bovenal vol vraagtekens die hun hoofd en hart verwarden.’

Dat de liefde veel rechtvaardigt, maar niet alles.

Dat de liefde vraagt, maar niet bedelt.

Dat de liefde uiteindelijk wordt beantwoord met liefde. En dat ze nooit is weggegaan. Niemand gaat weg, iedereen blijft in dezelfde kamer, ook wanneer je elkaar daar niet meer tegenkomt.’

‘We komen eroverheen door hen te gedenken in ons leven, met ons leven. Er rest ons niks anders dan de zekerheid dat ze er zijn geweest en dat ze er elke dag nog zijn, zolang wij er zijn. Ze gaan dood wanneer we ze vergeten, maar we kunnen ze niet vergeten als we van ze hebben gehouden. Daarom zijn ze onsterfelijk. We zijn allemaal onsterfelijk in de herinnering van degenen die achterblijven.’

De geheime B&B is erg mooi geschreven en doet je zowel lachen als huilen. Je voelt de wanhoop, de vertwijfeling en de pijn van het verlies, maar tegelijkertijd vlamt de hoop op samen met de warmte van de zon, en legt een sterke basis voor de toekomst.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *