Chalet 152
blogpost,  Recensie

Chalet 152 – Anton Valens (Valérie)

Chalet 152
Categorieën: ,
Author:
Genre:
Publisher:
titel:
leeftijdscategorie:

De tante van Djoeke is ongeneeslijk ziek. Als zijn oom vraagt of hij tijdelijk zijn intrek wil nemen in hun vakantiechalet zodat deze niet leeg staat tijdens de wintermaanden, hoeft hij daar geen twee keer over na te denken. Djoeke woont op kamers in Amsterdam, kan geen enkel baantje houden en zijn laatste liefde heeft hem alweer een tijdje geleden verlaten. Enkele weken later al trekt hij in in chalet 152 in vakantiepark ’t Ezeltje. In de winter valt er amper iets te beleven in het park en in een opwelling geeft hij zich op voor vrijwilligerswerk. Enkele maanden later – hij was het alweer vergeten – brengt één van de bewoners een kar met spullen om de lantaarnpalen in het vakantiepark op te frissen en te schilderen. Djoeke begint zeer toegewijd aan zijn taak en leert zo de bewoners beter kennen. Vooral de excentrieke Audrey d’Autretsch trekt zijn aandacht. Audrey is kunstenares maar houdt ook van esoterie en sjamanisme. Als ze een bijeenkomst organiseert in de duinen bij volle maan, is dat de start van een hallucinante nacht die diepe sporen zal nalaten in de levens van de deelnemers.

Anton Valens beschrijft op zeer gesofisticeerde wijze en vaak ook erg plastisch de personages, omgeving en gebeurtenissen in Chalet 152. Deze stijl maakt dat je ongetwijfeld je wenkbrauwen zal fronsen over de absurditeit van de gedachtegang van Valens, maar even goed ook zal kunnen lachen met de vergankelijkheid van het verhaal en zijn droge humor. De citaten en zegswijzen die hij gebruikt, kan je achter in het boek terugvinden met afkomst en verklaring.

Ik denk dat deze gedachtegang nog het beste te volgen is als je als lezer zelf ook het één of ander plantenmengseltje hebt gedronken zoals de deelnemers van het ritueel, of met de nodige alcohol moet het ook wel lukken. Een nuchtere benadering is helaas erg moeilijk! 😉 Ik werd dan ook niet wild enthousiast van dit boek.

Als je houdt van een realistisch verhaal met een sterke verhaallijn, dan zal je dit geen voltreffer vinden. Heb je zelf een (paar) steekje(s) los en kan je wat obsceniteit wel smaken, dan zal dit boek je ongetwijfeld wel bevallen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *