Kobo Libra H2O
blogpost

Getest: Kobo Libra H2O

Dit artikel is niet gesponsord. Ik kocht zelf een nieuwe Kobo reader waar ik graag wat over vertel.

Ik lees al heel wat jaren op een e-reader omdat het heel wat voordelen heeft. Ooit begon ik met de geweldige reader van Sony (die overigens niet meer worden gemaakt), maar die toch acht jaar meeging. Heel tevreden over die reader, maar ondertussen ben ik overgestapt op Kobo en ook dat was een hele goede keuze!

Toen mijn Sony reader het begaf, ben ik overgeschakeld op Kobo, meer bepaald de Kobo Aura H2O. Een scherm van bijna 7 inch, aanpasbare lichtsterkte en ook minder wit licht voor de avonduren, licht in gewicht en compatibel met Kobo Plus (dat ik toen nog niet gebruikte). Onlangs stond ik toevallig in de Fnac bij de stand van Kobo, niet met het idee dat ik een nieuwe reader zou kopen, maar toen maakte ik de fout de nieuwe Kobo Libra H2O vast te nemen en ik schrok enorm! Want ik dacht heel lang dat mijn Aura niks woog, maar in vergelijking met de Libra was mijn reader echt nog wel een baksteen…

Na lang wikken en wegen besloot ik toch naar huis te gaan met een nieuwe Kobo Libra H2O. Er is niet heel veel verschil ten opzichte van de Aura die ik eerst had; het scherm is even groot, het achtergrondlicht is op dezelfde manier aanpasbaar… Dus voor al die technische snufjes heb ik het niet gedaan, maar er zijn drie specificaties waar ik meteen verliefd op was en die maken dat ik nu, een paar weken na aankoop, nog steeds erg blij ben dat ik de Kobo Libra H2O heb gekocht. De Kobo Libra heeft namelijk twee knoppen aan de zijkant, zoals je kan zien op de foto hieronder.

Dat heeft als grote voordeel dat je niet met je vingers op het scherm hoeft te zitten, waardoor er ook geen vegen op komen te staan en dat je in dezelfde houding kan blijven lezen en niet steeds met je hand over het scherm moet gaan om de bladzijde om te draaien.

Een tweede grote voordeel is dat je de reader zowel met links als rechts kan bedienen omdat het beeld automatisch omdraait. Daarnaast kan je ook lezen in landscape mode. Als je een goede cover koopt die ook kan blijven staan, kan je ook eenvoudig lezen aan een bureau of tafel. Vind je het vervelend dat je beeld automatisch draait als je beweegt? Geen probleem, je kan de functie ook uitschakelen.

Ten derde: het gewicht! Zoals ik al zei, voel je amper dat je de reader vasthebt. Ik merk dat ik daardoor weer veel meer lees op mijn reader omdat het zo fijn is in de zetel, in bed, om mee te nemen…

Lees je veel? Dan is Kobo Plus een grote aanrader. Voor €9,99 per maand heb je toegang tot alle e-books in Kobo Plus en kan je dus onbeperkt lezen, zoveel als je wil! Beluister je ook graag audiobooks? Geen probleem want voor €12,99 per maand heb je die er ook bij.

Logische vraag die je je wellicht stelt, is waarom ik niet voor de nieuwste modellen ging: Kobo Sage of Kobo Libra 2. Die zijn duurder omdat er nieuwe technische mogelijkheden zijn, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat ik die opties absoluut niet nodig heb. De Kobo Sage heeft een groter scherm (8 inch) en je kan erop schrijven met de stylus. Daarnaast ondersteunt de Kobo Sage, net zoals de Kobo Libra 2, voor het eerst ook audioboeken. Op de andere toestellen van Kobo kan je geen luisterboeken beluisteren via je reader (dat kan via de Kobo-app op je telefoon of tablet) en dat kan nu dus wel. Het grote nadeel is dat je niet tijdens het luisteren het e-book kan openen op je reader, waardoor er voor mij geen voordeel is ten opzichte van mijn mobiele telefoon. Ik kan net zo goed die nemen om de app op te starten en via (draadloze) oortjes te luisteren naar een luisterboek. Daarnaast ben ik zelf ook (nog) geen liefhebber van audioboeken, dus de keuze was snel gemaakt. Notities maken op een reader is voor mij niet noodzakelijk, daarvoor gebruik ik andere apparaten.

Of ik de Kobo Libra H2O opnieuw zou kopen vandaag? Absoluut! De knoppen, het automatisch draaien van het scherm en het gewicht zorgen ervoor dat ik de reader overal mee naartoe neem en ook ’s avonds vaak kies om digitaal te gaan lezen in plaats van een fysiek boek. En ik geniet ervan!

Lees jij op een e-reader?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *