Backpack
blogpost,  Recensie

Backpack – Marlies Slegers

Josefien trekt drie maanden naar Azië om in haar eentje te gaan backpacken. Ze maakt onderweg al snel vrienden, waaronder Colette, Linde, Rainier en Chase en samen trekken ze heel wat gebieden door en feesten ze tot de vroege uurtjes. Alleen zorgen al dat feesten en de chique beachbars er wel voor dat haar budget sneller afneemt dan ze had voorzien. Wanneer ze met Chase een bezoekje brengt aan Hotel K, een gevangenis, omdat zijn broer daar zit, ontdekt Joos al snel dat er ook een gevaarlijke keerzijde is aan al dat backpacken. Als ze later zelf drugs in haar tas ontdekt, is ze woedend en in paniek. Maar haar angst neemt alleen maar toe als de aarde begint te beven…

Marlies Slegers schreef al heel wat boeken voor jongeren over thema’s die leven bij deze doelgroep. Backpack past relatief goed in dat rijtje thuis, al had ik het idee dat er twee verhaalideeën door elkaar in dit boek terecht zijn gekomen, maar dat ze misschien nog beter tot hun recht waren gekomen als ze allebei in een apart boek hadden gezeten.

Aan het begin van het verhaal is Josefien een jong en redelijk naïef meisje dat wil gaan backpacken. Ze maakt snel vrienden onderweg, ze doen leuke dingen en alles lijkt heel onschuldig. Het is voor de lezer heel fijn om op die manier kennis te maken met de omgeving, maar het wordt pas echt interessant als Hotel K en de drugs voor het eerst ter sprake komen. Vanaf dat moment wordt het verhaal namelijk spannend en krijg je het gevoel dat het eindelijk gaat beginnen. In Bali zijn ze heel streng wat betreft drugs en Slegers zorgt dat dit duidelijk naar voren komt. Ze beschrijft op een duidelijke manier hoe de politie optreedt en waarom Joos zo bang is als ze de drugs in haar tas vindt.

En dan is er natuurlijk nog de aardbeving. Het boek is geschreven vanuit twee verschillende perspectieven: Josefien die backpackt met de andere jongeren met het thema drugs en anderzijds Josefien die de aardbeving meemaakt. Dit hadden wat mij betreft echt twee verschillende verhalen kunnen zijn, omdat ze eigenlijk een beetje naast elkaar heen lopen, ook in het boek. Ze vullen elkaar niet per se aan, maar zijn wel boeiend en spannend om te volgen, al voelt het vreemd om ze zo langs elkaar heen te lezen.

Backpack is een vlot geschreven verhaal voor lezers vanaf 12 jaar die houden van spanning, backpacken en andere culturen. Hoewel het zeker weten sterke thema’s zijn die aan bod komen, had ik de twee verhalen liever los van elkaar gelezen om zo meer over elk van hen te weten te komen. Toch is dit zeker een aanrader voor bijvoorbeeld op school!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *