blogpost,  Recensie

Als de nacht eindigt – Laura Diane

Lya is zeventien en woont in een klein stadje. Haar leven is niet zo normaal als het lijkt, want sinds de zonnevlam leven alle mensen ’s nachts in plaats van overdag. De zon is hun grootste vijand en iedereen die zich overdag buiten begeeft, sterft een gruwelijke dood. Wanneer ze besluit het lot in eigen handen te nemen en ze wegloopt met haar twee beste vriendinnen, komt ze tot enkele schokkende ontdekkingen. Niets zal ooit nog hetzelfde zijn…

Het debuut van Laura Diane is er eindelijk! Naar dit boek hebben veel lezers lang uitgekeken en ik behoor zeker tot deze groep. De verwachtingen lagen hoog, de nieuwsgierigheid was groot, maar Als de nacht eindigt scoort op alle vlakken uitstekend!

Het idee achter ADNE, de zonnevlam die ervoor zorgt dat leven overdag niet meer mogelijk is, klinkt als verre toekomstmuziek, maar totaal onmogelijk is het volgens mij zeker niet. Met de mogelijkheid dat dit wellicht echt kan gebeuren, stap je als lezer meteen met een heel ander gevoel in het boek. Je leeft intenser mee met de hoofdpersonages en alles speelt zich af voor je ogen. Natuurlijk helpt Lya daar als personage zeker aan mee. Ze is enorm herkenbaar en heerlijk koppig en menselijk: haar vader is erg ziek en hij neemt steeds meer afstand van haar. Hij doet dat om haar te beschermen, maar hem zo zien aftakelen, maakt Lya vanbinnen kapot. Wanneer ze besluit dat ze niks meer te verliezen heeft in het kleine stadje en van haar toekomst wegloopt (werken in de mijn tot ze erbij neervalt is niet haar grote droom), verandert haar leven volledig. Lya is erg impulsief en durft zonder nadenken beslissingen nemen waar ze anderen in betrekt. Dat in combinatie met haar humor maakt van haar een echt meisje van zeventien in plaats van een vlak karakter op papier.

De schrijfstijl van Laura Diane leest vlot weg en ze geeft slechts sporadisch informatie aan haar lezer weg. Hierdoor bevat het verhaal enkele enorme cliffhangers en plotwendingen die je absoluut niet ziet aankomen en waar je elke keer weer even van moet bekomen. Die tijd krijg je niet, want Lya valt samen met jou van het ene avontuur in het andere. Alle ideeën vloeien zo vlot in elkaar over zodat er geen losse eindjes overblijven en zonder dat je het beseft lees je het boek in één ruk uit. Je gaat volledig mee op in alle gebeurtenissen, ontdekkingen en gevaren waar Lya en haar vrienden mee te maken krijgen en je kan niet anders dan op het puntje van je stoel zitten om te weten te komen hoe het afloopt…

Als de nacht eindigt is een van de sterkste debuten van dit jaar. Van begin tot einde leef je mee met de personages, word je verrast door onverwachte plotwendingen en het einde zorgt ervoor dat je enkel reikhalzend kan uitkijken naar het tweede boek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *