blogpost

Lezer/auteur/uitgever aan het woord

Ook in 2019 willen wij al onze boekenliefde met jullie delen! Maar wij zijn niet de enigen die helemaal in de ban zijn van verhalen. Daarom geven wij graag het woord eens aan iemand anders. Vandaag is dat auteur Yvonne Franssen.

Korte inhoud van het boek
Op de achterflap van het boek staat de volgende inhoudsomschrijving:
Ellen Groenenboom wordt als veertienjarig meisje door een onbekende man verkracht. Als volwassen vrouw leidt ze samen met haar drie honden een teruggetrokken bestaan op een oude boerderij, weg van de bewoonde wereld.
Als ze op een dag een anonieme dreigmail ontvangt, concludeert ze dat er sprake moet zijn van spam. Maar dan volgen er meer dreigmailtjes, en wordt een van haar honden tijdens een boswandeling door een wildvreemde doodgeschoten.
Als deze vreemdeling enkele dagen later zelf vermist blijkt te zijn, wordt Ellen bang. Bestaat er een samenhang tussen deze gebeurtenissen, en welke rol speelt Ellen zelf in het geheel?
In haar zoektocht naar de waarheid, stuit ze op geheimen uit haar eigen verleden, die haar leven veranderen in een ware hel. Wie kan ze nog vertrouwen, en wie is haar vijand? Zal ze een uitweg vinden uit deze nachtmerrie?

Ik heb voor de achterflap voor deze omschrijving gekozen omdat Schaduwen een thriller is, en dat voor een lezer die het boek in de boekwinkel of bibliotheek oppakt meteen duidelijk moet zijn. Als ik in een gesprek kort zou moeten omschrijven waar het boek over gaat zou ik vertellen dat in Schaduwen vier hoofdpersonen afwisselend in korte hoofdstukken hun eigen verhaallijn vertellen, waarbij ze alle vier door omstandigheden gedwongen zijn terug te kijken naar hun eigen verleden. Naarmate het boek vordert wordt steeds duidelijker waar de verhaallijnen elkaar raken en hoe ze hebben kunnen leiden tot een heleboel afschuwelijke gebeurtenissen in het heden.

Wanneer schreef je Schaduwen?
Ik ben al in 2013 aan dit boek begonnen, dus ik heb er heel lang over gedaan. Een van de redenen daarvoor is dat ik een paar jaar geleden privé nogal roerige tijden beleefde, zodat ik niet genoeg rust in mijn hoofd kon creëren om te schrijven. Het was daarna lastig om de draad weer op te pakken. Om weer enigszins in een schrijfmodus te geraken ben ik op 1 januari 2016 begonnen met elke dag een versje te schrijven (zie https://bit.ly/2orcQsO). Da’s heel wat anders dan een thriller schrijven, maar het heeft wel geholpen. In 2017 besloot ik dat het de hoogste tijd was om ook die thriller eindelijk eens af te ronden, en op 3 januari 2018 mailde ik mijn voltooide manuscript naar Marcel Roozeboom van Futuro Uitgevers, met wie ik inmiddels contact had gelegd.

Waarom schreef je het boek?
Ik hou van taal, van woorden. Ik lees graag en op de een of andere manier heb ik een drang tot schrijven. Dat is best een beetje vreemd want ik vind het heel moeilijk om een spannend boek te schrijven. Het is beslist niet zo dat ik makkelijk een plot uit mijn mouw schud, en ook de invulling van de details gaat soms moeizaam. En toch wil ik schrijven, mijn hoofdpersonen steeds beter leren kennen, verhaallijnen uitwerken en zien hoe alles uiteindelijk op zijn plek valt en op elkaar aansluit. Dat is dan puur genieten.

Waarom moeten mensen Schaduwen lezen?
Eerst en vooral omdat Schaduwen een superspannende thriller is die je van het begin tot het eind in zijn greep houdt. Daarnaast worden er voor de lezer die daar ontvankelijk voor is diverse maatschappelijke thema’s aangeboord, zoals bijvoorbeeld (het enige wat ik kan noemen zonder teveel van het verhaal prijs te geven) seksueel misbruik en de impact daarvan op iemands leven. Dat geeft het boek naar mijn mening extra diepgang en iets om eventueel wat langer over na te denken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *