blogpost,  Kerstmis

De zestien toppers van de Kerstman!

Welke boeken krijg je als je de Kerstman zelf laat kiezen? Die vraag stelden wij onszelf en lang moesten we daar niet over nadenken. Daarom delen we vandaag de zestien boeken die de Kerstman zelf op zijn wenslijstje zou zetten!

Ondergrondse spoorweg – Colson Whitehead – Atlas Contact
Dit boek gaat over de slavernij in Amerika. Je maakt kennis met een vrouwelijke slavin. Ze werkt op de plantages en is vastbesloten uit te breken en te vluchten. Dat kan middels de ondergrondse spoorwegen; speciaal aangelegd voor slaven die willen vluchten. De vrouw vlucht op een avond en trekt naar een ander plek. Helaas komt ze erachter dat ze  – elke keer dat ze een nieuw leven wil beginnen – in een ergere/heftigere vorm van slavernij terecht komt. Als lezer hoop je op een gegeven moment dat ze het niet zal overleven, omdat dit het beste voor haar is. En dat is een vreselijk besef!

De moord op de Commendatore 1 & 2 – Haruki Murakami – Atlas Contact
Tjah, we hebben het hier wel over twee boeken, dus eigenlijk houden we ons niet aan de afspraken van deze ‘surprise’. Toch zijn deze twee boeken heel erg de moeite van het noemen waard. De boeken van Murakami zijn lastig als het gaat om thematiek en filosofie, maar de auteur weet het verhaal zo alledaags en aantrekkelijk te beschrijven, dat het hoe dan ook in je hoofd blijft hangen. Deze boeken gaan over een man die even een tijdje afstand wil nemen van zijn vrouw en een huis in een andere stad boekt. Daar ontdekt hij een heel bijzonder schilderij en krijgt hij contact met een nog mysterieuzere buurman. Die twee elementen houden hem lange tijd in zijn greep. Waan en werkelijkheid gaan al snel prachtig met elkaar in gevecht in deze twee boeken. IJzersterk, als je het mij vraagt!

De deal – Elle Kennedy – Uitgeverij Q/Volt
Dit boek is een mustread! Elke keer als ik op zoek ben naar een nieuw boek of er net een uit heb vergelijk ik het met dit boek en ik kan je al verklappen dat niet veel boeken het van deze kanjer winnen! Het boek is niet al te dik dus perfect om overal mee naar toe te sleuren, dus dat is ook al geen excuus om hem niet te lezen! Ben je iemand die van romantiek houdt? Mag het ook net dat ietsje meer zijn? Weer een reden bij om het boek te lezen. In dit boek sluiten Hannah en Garrett een deal om een fake koppel te zijn en zo de aandacht van Hannah’s crush, Justin Kohl te krijgen. Je kan al raden waar dit naartoe gaat hé? Pas toch maar op want ook dit boek zit vol onverwachte wendingen en voor je het weet heb je de laatste pagina bereikt en smeek je om meer pagina’s.

Nieuwe maan – Sarah Crossan – Pepper Books
Je wil dit boek niet missen, geloof me. Sarah Crossan schrijft in vrije versvorm, waardoor het boek leest als een trein. Daarnaast is het psychologisch een aangrijpend verhaal dat je van begin tot einde meeneemt en je geen seconde loslaat.
“Ze denken dat ik iemand iets heb aangedaan.
Maar dat is niet waar. Onthoud dat goed, oké?
Ik meen het. Onthoud dat goed.
Want mensen gaan leugens vertellen.
En ik wil dat jij de waarheid weet.
Joe heeft zijn broer al tien jaar niet gezien. De reden daarvoor is gruwelijk: Ed wacht zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin. Wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om zijn broer nog een laatste keer te ontmoeten. Zonder geld of back-up vertrekt hij naar Texas. Maar terwijl het aftellen begint, ontstaat er ook nieuwe hoop.”

Allesbehalve oké – Laura Steven – Karakter
Hilarisch en scherpzinnige roman over cyberpesten en gevaren van internet die je gelezen wil én moet hebben!
Izzy O’Neill hier! Straatarme wees, ambitieuze cabaretier en Ongelooflijke Slet, als je de roddelsites tenminste mag geloven…
Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriendin Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als de dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.
De scherpe humor en schokkende realiteit maken van Alles behalve oké een gedurfd, onthullend en noodzakelijk boek.

Herestraat & Rozenlaan – Carlie Van Tongeren – Blossom Books
Hoe ga je als tiener om met de scheiding van je ouders terwijl je op die leeftijd toch echt andere dingen aan je hoofd hebt? Pijnlijk herkenbaar, maar doorweven met een sprankeltje hoop.
Nina’s ouders zijn net gescheiden. Dat betekent niet alleen dat Nina vanaf nu elk weekend met een enorme weekendtas heen en weer moet fietsen tussen twee huizen, maar ook dat ze in sneltreinvaart moet wennen aan de nieuwe situatie. Aan de nieuwe vriendin van haar vader bijvoorbeeld, die twee kinderen heeft: Lindi (type valse stiefzus) en Mark (headbangende metalfan). En aan het feit dat haar moeder als een zombie-in-pyjama door het huis wandelt. Eigenlijk heeft Nina het al druk genoeg met voetbal, vriendinnen en haar laatste schooljaar – en nu komt dit er ook nog bij. Hoe moet ze dit in hemelsnaam allemaal tegelijk doen?

Zoen me tot ik zwicht – Helen Hoang – The House of Books
Daten is al moeilijk genoeg – laat staan als je Asperger hebt. Stella, dertig, is briljant in wiskunde maar sociaal onhandig. Haar moeder vindt het hoog tijd dat ze gaat trouwen. Stella heeft geen flauw idee met wie. Ze haat seks; zo gênant. Praktijkervaring opdoen dan maar. Met een professional. De charmante escort Michael is bereid Stella de fijne kneepjes bij te brengen, van voorspel tot méér dan de missionarispositie. Hoe langer ze samen zijn, hoe moeilijker Michael het vindt om zich aan de gemaakte afspraken te houden. Stella ontdekt ondertussen dat de ware liefde alle logica tart.

Dilemma: Anna – Tille Vincent – Van Halewyck
Anna krijgt te horen dat ze ongeneeslijk ziek is. Haar moeder licht meteen de school in, zeer tegen de zin van haar dochter. Anna, die al niet bijzonder populair is, vreest dat ze haar nu helemaal links zullen laten liggen. Maar het tegendeel gebeurt. Plots willen de meisjes haar vriendin worden en krijgt ze ook aandacht van de jongens. Tot ze op controle moet en te horen krijgt dat het een pijnlijke vergissing was: ze is niet ziek. Maar alles gaat nu goed en dat wil ze koste wat het kost zo houden…

Het is ingewikkeld – Kaat De Kock – Horizon
Wat. Een. Chicklit. Normaal is dit echt niet mijn genre, helemaal niet in de herfst of winter, maar dit boek was perfect om de winterdip door te komen. Esther dumpte haar vriend omdat hij geen kinderen wilde en zijn ambities geen ruimte lieten voor haar carrière. Nu is het háár beurt om haar dromen na te jagen. Helaas blijken haar droomjob én haar droomman niet zomaar in haar schoot te vallen en zit ze vast in een saaie, uitzichtloze job en een piepklein flatje. Tot ze op een dag een aanbod krijgt dat ze niet kan weigeren. Vindt Esther op deze manier de liefde? En wat gebeurt er als ze per ongeluk met de foute man slaapt, wat weleens heel veel invloed zou kunnen hebben op haar carrière én haar leven?

Wat als dit het is? – Becky Albertelli & Adam Silvera – Blossom Books
Als je deze twee topauteurs samenzet, moet er wel vuurwerk ontstaan. Becky, auteur van Love, Simon, en Adam, bekend van Op het einde gaan ze allebei dood, zijn elkaars tegenpolen, maar ze schreven een mega fantastisch boek! Met de liefde van Becky en het sarcasme van Adam ontstaat er een pracht verhaal: Esther dumpte haar vriend omdat hij geen kinderen wilde en zijn ambities geen ruimte lieten voor haar carrière. Nu is het háár beurt om haar dromen na te jagen. Helaas blijken haar droomjob én haar droomman niet zomaar in haar schoot te vallen en zit ze vast in een saaie, uitzichtloze job en een piepklein flatje. Tot ze op een dag een aanbod krijgt dat ze niet kan weigeren. Vindt Esther op deze manier de liefde? En wat gebeurt er als ze per ongeluk met de foute man slaapt, wat wel eens heel veel invloed zou kunnen hebben op haar carrière én haar leven?

Robbe – Marc de Bel & Ria Maes – Van Halewyck
Robbe is zestien en heeft het vaak erg moeilijk. De broodjeszaak van zijn ouders draait niet goed en dat weegt op hun relatie. Thuis leeft iedereen op zijn eigen eilandje, op school is Robbe dagelijks het mikpunt van pesterijen. Gelukkig zijn er Lore en meneer Van Brandt. Zij geloven in zijn acteertalent en moedigen hem aan om daar iets mee te doen. Wanneer Robbe de hoofdrol krijgt in een nieuwe jeugdreeks voor televisie verandert alles. Plots is hij populair. Hij wordt een ster, verdient veel geld en staat om de haverklap in ‘de boekjes’. Robbe geniet met volle teugen van al die aandacht, maar al snel blijkt deze medaille ook een keerzijde te hebben… Acteur Aron Wade, Akke uit W817, is openhartig over de depressie die hem enkele jaren geleden overspoelde en waarin hij bijna verdronk. Uit die donkere periode heeft hij geleerd dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist een teken van mens-zijn. Zijn verhaal ligt aan de basis van dit boek.

Rondom Amber – Olga Van Der Meer – Z&K
Marvin en Ymke besluiten een punt achter hun relatie te zetten. Ze blijven echter nog goede vrienden, met één enkele keer ook wat benefits. Deze blijken tot een zwangerschap te leiden. Marvin en Ymke voeden hun dochter samen op, tot er een nieuwe man in Ymke haar leven komt. Dat komt de goede sfeer niet ten goede, Ymke’s nieuwe vriend blijkt een oude bekende van Marvin te zijn. Voor Ymke gaat Amber voor alles en in zekere zin dus ook haar ex, Marvin. Deze onverwachte wendingen zorgen voor een hele hoop spanning, avontuur en een hele hoop emoties.

Becks laatste zomer – Benedict Wells – Meulenhoff
Dit boek zou je zeker moeten lezen, omdat het eigenlijk en prachtige roadnovel is. Het gaat over een man die altijd muzikant wilde worden en nu leraar is. Daar ontmoet hij een jonge student en die student blijkt een talentvolle leerling te zijn. De man investeert in de jongen en wil van hem een superster maken. Hij neemt de jongen mee op reis naar het buitenland en probeer zo zijn eigen droom – en de droom van de jongen – waar te maken. Deze roman is extreem sterk en past zeker in het plaatje van de feestdagen. Dat alleen al doordat het boek goed geschreven is en het je meezuigt vanaf de eerste bladzijde. Net als het eerste boek van Wells is dit een bijzonder goede aanrader.

De serie van Marcel Vaarmeijer
Hier ga ik een beetje valsspelen. Ik wil eigenlijk de hele serie van Marcel Vaarmeijer, rondom zijn moeder noemen. Het meest recente boek is De Wolkenjager. Vaarmeijer startte ooit met het verhaal over zijn moeder en in het eerste boek schreef hij over de mannen die zijn moeder in de geschiedenis heeft gehad. Vervolgens maakte hij verschillende nieuwe boeken, allemaal spin-offs van zijn eerste deel: Wat als zijn moeder bij die man was gebleven? De Heelmeester en nu ook De wolkenjager zijn twee spin-offs. Bijzonder in de serie is dat Vaarmeijer elke keer een actueel thema kritisch bespreekt. Dat maakt de hele serie ook zo sterk! Lezen dus!

Zomervacht – Jaap Robben – De Geus
Dit boek past heel erg bij het eerdere Birk. Robben floreert in het beschrijven van vreemde ouder-kindrelaties en dat is ook in dit boek het geval. De roman gaat over een vader en een zoon die op bezoek gaan bij de andere zoon. Deze jongen is gehandicapt en woont in een verpleegtehuis. Dan blijkt dat er een verbouwing komt en dat de jongen eigenlijk een tijdje thuis moet zijn. De vader hoort dat hij er geld voor krijgt en dan besluit hij het te doen. De thuisomstandigheden zijn echter niet zo heel goed en de vader verwaarloost de twee jongens behoorlijk. Dit boek maakt indruk op allerlei gebieden. Lees het, in combinatie met Birk!

De heilige Rita – Tommy Wieringa – De Bezige Bij
Dit boek moet je zeker hebben, natuurlijk, want het heeft belangrijke prijzen gewonnen dit jaar. Ook daarnaast is er een reden waarom je het zou moeten lezen: het is gewoonweg zeer mooi en heel erg sterk. Het verhaal gaat over een familie die opgroeit in de achterhoek in Nederland. Wieringa heeft zich laten inspireren door zijn eigen verleden. Hij situeert het verhaal wellicht op een andere locatie, maar diverse elementen komen terug uit zijn echte leven. Dat maakt het boek intrigerend. De harde en heldere verhaalstijl waarbij Wieringa geen detail schuwt, maakt De heilige Rita tot een waar succes.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *