blogpost,  Kerstmis

De tien kindertoppers!

Stiekem schuilt er in ieder van ons nog een kind, zeker als het over boeken gaat! Want we moeten allemaal toegeven: sommige prenten- en jeugdboeken vervelen nooit! We zetten vandaag tien kindertoppers op een rij; leuk om te herlezen of te kopen voor je zoon, dochter, neefje, buurmeisje…

Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt
Dit is denk ik wel het meest bekende en meest stukgelezen kinderboek! Het dikke boek van Jip en Janneke vertelt het verhaal van Jip en Janneke. Zij beleven allerlei spannende avonturen en leren zo de wereld een beetje kennen! Het is dé manier om de kinderen te vertellen over het leven. Maar stiekem? Een verhaaltje van Jip en Janneke is nu ook écht nog wel leuk!

De Mooiste Vis van de Zee – Marcus Pfister
Wie kent het boek niet? Het boek met de prachtige voorkant waar die meer dan prachtige vis op staat. Als kind genoot ik in ieder geval met volle teugen van de mooiste vis met al haar prachtige schubben!

Sjakie en de chocoladefabriek – Roald Dahl
Dit boek staat sowieso op dat lijstje en eigenlijk zou ik het graag willen herlezen. De verhalen van Sjakie in de chocoladefabriek zaten zo verschrikkelijk goed in elkaar dat ik als kind genoot van alles wat erover werd voorgelezen. Volgens mij is dit zo’n boek dat iedereen ooit wel een keer in handen heeft gehad. De fantasie in het boek is enorm, maar het wordt op zo’n manier beschreven dat het voor menigeen aantrekkelijk is.

Pippi Langkous – Astrid Lindgren
Wie dit boek noemt, zorgt er bij mij direct voor dat ik de liedjes uit de tv-serie in mijn hoofd krijg. Pippi Langkous, het super sterke meisje met een echte zeerover als papa. De dingen die zij meemaakte waren gewoonweg fantastisch en ik luisterde altijd met heel veel plezier naar de verhalen. Volgens mij is het boek van Lindgren dan ook zeker niet weg te halen uit deze categorie!

Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman
Dit boek is wel voor wat oudere kinderen en ik denk dat het ook zeker een boek is dat je zelf moet lezen (en niet waar je uit voorgelezen moet worden), maar het boek behoort volgens mij wel echt tot de klassiekers. Het verhaal gaat over Dolf die met een tijdmachine terugreist naar de periode dat er kinderkruistochten waren. Hij komt in een kruistocht terecht en met de kennis van nu probeert hij de kinderen in leven te houden. Dit boek is tijdloos vanwege de thematiek en het avontuur in het verhaal. Stiekem zou ik het best nog wel een keertje willen lezen.

Kikker – Max Velthuis
Dit boek wordt volgens mij nog steeds heel veel voorgelezen aan kleine kinderen. De boeken van Kikker zijn allemaal even prachtig en horen thuis op ieders boekenplan. De tekeningen zijn vrolijk en Kikker beleeft in elk boek weer een nieuw avontuur. De boekjes zijn niet al te dik, waardoor ze prima voor te lezen zijn. Als kind, maar ook als oudere zus, genoot ik van het (voor) lezen van de verhalen.

Het grote boek van Madelief – Guus Kuijer
Dit boek was heel dik en daardoor kon je er heel vaak uit lezen. Ik vond de verhalen van Madelief altijd heel spannend. Een voorbeeldje is ‘Krassen in het tafelblad’. Ik was onder de indruk van de verhalen zelf, maar toen de verhalen ook nog op televisie kwamen, was het feest compleet. Ik vond het spannend en soms zelfs wel een beetje eng. Maar ik vond het vooral ook heel avontuurlijk en las – toen ik zelf kon lezen – graag in deze boeken om te oefenen.

Nijntje – Dick Bruna
Nijntje is misschien wel – naast Jip en Janneke – het bekendste figuurtje uit de kindertijd. Nijntje had veel boekjes met allemaal korte verhalen, waar vooral veel tekeningen in zaten. Die boeken waren volgens mij daarom al heel leuk om allemaal te lezen. Verder behoeft deze serie volgens mij geen uitleg: gewoon lezen 😊

Rupsje nooitgenoeg – Eric Carle
Dit boek is misschien nog steeds stiekem wel mijn favoriete boek. Thuis hebben we het ook wel over een ‘rupsje nooitgenoeg’ wanneer iemand steeds een beetje meer wil. Dat was natuurlijk ook het grote probleem in het boek van Carle. De rups had nooit genoeg. Ik vond het als kind prachtig om te lezen, maar tegelijkertijd – wanneer ik nu terugkijk – zie ik dat het boek een heel sterke boodschap had. Dat is wel de kracht van een goed kinderboek. Prima dus!

De kleine prins – Antoine de Saint-Exupéry
De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry is een buitengewoon en tijdloos boek over het mysterie van liefde en vriendschap. En over hoe je groot kan worden zonder het kind in jezelf te verliezen. Agnès de Lestrade en Valeria Docampo herinterpreteren dit meesterwerk op een schitterende manier. De nieuwe uitgave bij De Eenhoorn is prachtig en ideaal voor onder de boom!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *