blogpost,  De Leesfabriek

Throwback Thursday: De Boekenbeurs 2014

Deze week wil ik jullie graag meenemen naar 2014. Ook dit jaar stond ik weer te popelen om naar de Boekenbeurs te kunnen gaan. Niet meer dan logisch want de Antwerpse Boekenbeurs is een groot feest voor elke boekenliefhebber. En zoals de voorbij twee jaar, ging ik ook dit jaar iemand interviewen.

Na Helen Vreeswijk in 2012, was het in 2014 terug tijd voor een Nederlandse auteur. Ze is bekend geworden met haar Groene Bloem trilogie en in 2014 verscheen haar nieuwste boek Vlam. Ken jij de schrijfster?

Niemand minder dan Floortje Zwigtman nam naast mij plaats in de zetel.

Floortje Zwigtman.jpg

Het interview ging uiteraard vooral over haar nieuwste boek, maar ook over haar schrijven in het algemeen: waar ze haar inspiratie haalt, hoe ze aan een nieuw boek begint en natuurlijk hoe Vlam is ontstaan.

Hier vind je de korte inhoud van het boek:

Misschien was het dat wat hem dwarszat. Op geen enkele foto was een spoor van schuld te ontdekken. Alle vroegere Roxanes, op de laatste na, leken tevreden met hun leven geweest te zijn. Gelukkige tieners, zoals hij en zijn vrienden dat ook geweest waren. Maar hij was niet opgegroeid in een krankzinnig land. En zij was geboren in het hart van de waanzin.

Christian Duses eerste dag op de Isola-universiteit begon niet goed. Dat hij de tram gemist had, was zijn eigen schuld geweest, maar de rest was beschikt door een hogere macht. Zijn zus Una had het op God gehouden, zijn beste vriend Chaim op satan. Ze wisten alle drie dat het eigenijk Roxane Tron was geweest. De 18-jarige Roxane Tron is de dochter van Dux Tron, dictator van het eiland Chimeria. Ze groeit onbezorgd en gelukkig op en heeft geen idee wat er zich in haar land afspeelt. Aan de nieuwste films en muziek uit het westen heeft ze geen gebrek: haar oudere, rebelse broer Axis smokkelt van alles de grens over.
Christian Duse speelt samen met zijn zussen Una en Marina, broer Rafael en vriend Chaim in een band. Hij wil niet al te veel nadenken over de onderdrukking en armoede op Chimeria en stort zich liever op het maken van muziek of het tekenen van strips. Maar dat verandert wanneer Roxane zijn pad kruist en verliefd op hem wordt. Christian kan de dochter van de dictator onmogelijk iets weigeren, en langzaam maar zeker wordt hij meegezogen in een wereld van verraad, leugens en geweld…

En een beetje meer informatie over Floortje Zwigtman en haar werk:

Floortje Zwigtman debuteerde in 2001 met Spelregels, gevolgd door het alom geprezen Wolfsroedel. Maar het was vooral met de Groene Bloem-trilogie waarmee ze grote indruk maakte. In Nederland staan haar literaire young adult-romans op eenzame hoogte. Voor haar werk ontving ze vele prijzen, waaronder de Gouden Uil en de Gouden Zoen. Vlam is het eerste deel van haar nieuwe trilogie Vonk, waarin ze de lezer laat meekijken achter de schermen van een dictatuur.

Er is momenteel nog niets bekend over de verschijningsdatum van het tweede boek, voor zover ik weet natuurlijk. Dat vind ik best jammer, want in het YA-genre is Vlam een zeer origineel verhaal dat een duidelijk beeld geeft over een dictatuur.

Het interview verliep gelukkig zonder problemen en het gesprek met Floortje Zwigtman achteraf was ook heel gezellig en hartelijk. Hopelijk moeten we niet te lang meer wachten op deel twee.

Volgende week vertel ik jullie alles over een Skype-interview met een internationale schrijfster die velen onder jullie vast en zeker gaan kennen!

Valerie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *