blogpost,  Kerstmis

Negen tranentrekkers!

Op dag drie zorgen we voor een beetje emotie. Af en toe eens lekker huilen bij een boek kan deugd doen, zeker tijdens de donkere wintermaanden in het warme gezelschap van de kerstboom. Daarom stellen wij vandaag 9 boeken voor die daar graag bij helpen!

Waar het licht is – Jennifer Niven – Moon
Dit boek gaat over Finch en Violet. De twee ontmoeten elkaar op een toren; ze willen allebei een einde aan hun leven maken. Omdat ze elkaar daar treffen, besluiten ze het beide niet te doen. Vervolgens komen ze bij elkaar in de klas bij aardrijkskunde en worden ze – tot overmaat van ramp – ook nog eens aan elkaar gekoppeld. Ze moeten een groots project samen doen en worden gedwongen veel tijd met elkaar op te trekken. Violet heeft de nodige bagage mee: zij en haar zusje hebben een auto-ongeluk gehad, waarbij haar zusje overleed. Violet geeft zichzelf de schuld. Finch kampt met andere problemen. Hij is een echte outsider en wordt door bijna niemand geaccepteerd. Hij ziet het leven allesbehalve rooskleurig. De prachtige symboliek, de kracht van de kleine woorden en de bijzondere manier waarop Niven naar een einde van het verhaal werkt, maakt dat je dit boek niet zonder een traan kunt lezen. Een échte must dus!

Als je mij vindtEmily Murdoch – Van Goor
Cary woont met haar kleine zusje bij hun moeder in het bos. Ze heeft nog nooit het echte leven gezien wanneer ze gered wordt door onbekenden. Zij en haar zusje worden meegenomen naar de échte wereld en zullen daar moeten overleven. Daar leren ze veel nieuwe dingen, terwijl ze hun geheimen geheim moeten blijven houden. Dit boek is een prachtig boek, omdat het niet louter een thriller is over een ietwat bizarre moeder. Ook het leven van de twee meisjes – niet gewend aan de huidige maatschappij – wordt uiteengezet. Het zet je aan het denken over onze wereld, maar ook over de manier waarop de meiden alles moeten leren. Heel bijzonder dus!

Omdat de natuur anders besliste – Marie-Louise Klomp
Ik heb meegelachen en meegehuild, tranen waren zonder twijfel aanwezig. Maar toch voelde ik steeds een sprankeltje hoop, de glimlach van dochterlief en de vechtlust om door te gaan. Die combinatie tussen persoonlijke drama’s en hoop maken van dit boek een parel dat je in één ruk uitleest. Als je besluit om slechts één enkel boek te lezen dat gebaseerd is op waargebeurde feiten, laat het dan alsjeblieft dit zijn.
“Ik vind dit heel moeilijk om te zeggen, want ik heb toch echt veel om je gegeven, maar het gaat echt niet meer. Daarvoor is er met mij teveel gebeurd. Ik hoor echt in dat andere wereldje thuis, dat weet ik nu zeker. En daar maak jij geen deel meer van uit.” Uit het niets wordt ze geconfronteerd met het feit dat haar man op mannen valt en dat haar huwelijk op de klippen loopt. Het maakt haar vanbinnen kapot, maar ze heeft geen tijd om verdrietig te zijn want haar acht maanden oude dochtertje verdient het om op te groeien in een warm nest, desnoods met slechts één ouder.

Weet je nog – Virginie Grimaldi – Xander
Hoewel dit boek in eerste instantie helemaal geen tranentrekker lijkt, heb ik toch erg meegeleefd met de personages en had ik het hoofdpersonage Pauline graag meermaals een dikke knuffel gegeven. Grimaldi laat met dit verhaal vooral zien dat elke ruzie, elke dialoog en ook elk liefdesverhaal twee kanten en twee versies heeft. En dat is pijnlijk. Maar heel erg echt. En daarom komt dit verhaal zo hard binnen.

De laatste halte – Wendy Brokers – Best of YA
Man, ik heb geweend. En hard. Op een bepaald moment raakte de emoties me zo hard, dat ik het boek even aan de kant heb moeten leggen. Jonas, Loïs, Naima en Ralph gaan met hun havo 4-klassen op werkweek naar Londen. Ze hebben tot nu toe eigenlijk nooit zoveel met elkaar te maken gehad. Loïs heeft stiekem een oogje op Jonas, maar ziet geen reden om hem dat te vertellen. Ralph heeft het juist niet zo op Naima en blijft het liefst bij haar uit de buurt. Als de vier in hetzelfde groepje worden ingedeeld, moéten ze elkaar wel beter leren kennen. Terwijl ze Londen doorkruisen van de ene naar de andere bezienswaardigheid, ontstaat er een bijzondere vriendschap. Maar wanneer ze op de metro wachten gebeurt er iets wat niemand ooit had kunnen voorzien. Ze moeten zichzelf in veiligheid zien te brengen, terwijl de straten van Londen een terroristisch toneel zijn geworden.

Een bijna eindeloze afstand – Tahereh Mafi – Blossom Books
Dit boek is zeker een tranentrekker, ondanks het feit dat het verhaal dat zelf in eerste instantie niet doet vermoeden. Het is echter de schrijnendheid van de gebeurtenissen en de actualiteit van de thematiek die je een brok in de leek bezorgen. Mafi beschrijft in dit boek hoe het is om als meisje met een hoofddoek op in Amerika groot te worden. Daarmee sluit ze dus aan bij de actualiteit rondom discriminatie en racisme. Ze beschrijft in het verhaal dingen die in haar verleden zijn gebeurd of dingen die ze om zich heen zag gebeuren. Dat maakt het boek pijnlijk en het verhaal voelt oneerlijk. Je gaat misschien niet echt huilen van dit verhaal, maar het gat in je hart en de brok in je keel zijn zeker wel aanwezig.

Een verre plek vlakbij – Hayley Long – HarperCollins
Dit boek gaat over twee jongens die samen met hun ouders in de auto zitten, op weg naar huis, wanneer ze een ongeluk krijgen. Er valt een auto van de vrachtwagen voor hun op hun eigen auto. De jongens worden wakker in het ziekenhuis en dan blijkt dat de ouders het ongeluk niet hebben overleefd. De jongens staan er alleen voor. Je leest het verhaal vanuit het perspectief van de oudste jongen. Hij probeert zijn broertje weer te laten leven, terwijl hij ook het verdriet toestaat. De roman heeft een bijzondere wending halverwege het verhaal en beschrijft het uiterst trieste leven van de jongens op een toch wel positieve manier. Dit boek laat zeer zeker een brok achter in je keel.

De droomlijst – Julien Sandriel – Cargo
Dit boek laat je hart wel sneller gaan, door het feit dat het om een kind gaat. Het verhaal gaat over een moeder en een zoon die op weg zijn wanneer de zoon wordt aangereden. Hij komt in het ziekenhuis terecht en lijkt dood te gaan. Zijn moeder is in alle staten en beseft dat ze veel dingen in het leven niet zo goed heeft gedaan. Ze vindt een dagboekje van de zoon, waarin allemaal wensen staan. In een uiterste poging het leven van haar zoon te redden – terwijl ze weet dat het tevergeefs is – gaat ze de wensen uitvoeren. Een prachtig boek dat op een zeer meeslepende wijze is geschreven. Ondanks het verdrietige verhaal lijkt het boek vanuit een positief beeld vorm te zijn gegeven. Dat is de kracht die het zeker behoudt!

De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijnveld – Atlas contact
Dit boek doet wel een beetje denken aan Het smelt van Spit. Het is zeker niet zo goed als dat boek, maar het komt wel in de richting. Het gaat over een zwaar gelovige familie in het noorden van Nederland die een zoon kwijtraakt wanneer het vriest. De jongen komt onder het ijs en overlijdt. Het verhaal gaat vervolgens over de manier waarop de dochter van het huis de dood van haar broertje moet verwerken. De harde, kille verteltrant maakt het boek indrukwekkend. De manier waarop het verhaal vorm wordt gegeven lijkt niet altijd even geloofwaardig, maar maakt zeker wel indruk. Dit boek is dus zeker een aanrader!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *